Pico Bolívar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pico Bolívar
La Columna
PicoBolivar2.jpg
Najviša tačka
Visina 4,978
Relativna visina [convert: needs a number]
Dominantnost [convert: needs a number]
Geografija
Sierra Nevada de Mérida

Pico Bolívar je najviša planina u Venezueli, visoka 4,978 metara. Planina se nalazi u saveznoj državi Méridi, a njezin vrh je trajno prekriven mladim, zrnatim snijegom i trima malim ledenjacima; ledenjaci su, doduše, počeli nestajati s godinama i pretpostavlja se da bi do 2020. godine trebali potpuno nestati, što bi Venezuelu učinilo prvom andskom zemljom bez zaleđenog područja.

Usporedba količine ledenjaka na Picu Bolívar iz 1950. i 2011. godine, gdje se vidi razlika u količini snježnog pokrivača i uočljivost njihovog rastapanja.

Prvi uspon na vrh planine dogodio se 1935., a izveli su ga Enrique Bourgoin, H. Márquez Molina i Domingo Peña. Danas se na isti može doći samo pješice; Meridska uspinjača, najviša uspinjača na svijetu, vozi samo do planine Pico Espejo, odakle se put mora nastaviti pješice. Planina se ranije nazivala La Columna; godine 1925., pisac Tulio Febres Cordero je predložio da se planina preimenuje u čast revolucionara Simóna Bolívara. Preimenovanje je službeno provedeno 30. decembra 1934. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]