Pjastovići

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb dinastije Pjastovići

Pjastovići su poljska vladarska porodica koja je vladala od 960. do 1370. Ime je dobila po rodonačelniku, legendarnom Pjastu, seljaku iz Gniezna iz plemena Poljana.

Prvi poznati knez iz dinastije Pjastovića je Mješko (Mječislav). On je primio kršćanstvo i odbranio Poljsku od njemačkih napada. Najveći uspon Poljske u ranom srednjem vijeku dostignut je krajem 10. i u 11. vijeku. Poljaci su osvojili Pomeraniju, područje između Odre i Labe. Nadbiskupija u Gnieznu postala je samostalna. U periodu od 11. do 13. vijeka Pjastovići su se međusobno borili oko prijestolja. Država je slabila, a razlog tome je podjela zemlje između kraljevih sinova. Za vrijeme Kazimira III došlo je ponovo do ujedinjenja Poljske. Ipak njegovom smrću 1370. ova vladarska loza se ugasila.

Najznačajniji vladari među Pjastvićima:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]