Idi na sadržaj

Planetologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fotografija s orbitalne jedinice Apollo 15 koja prikazuje brazde blizu kratera Aristarh na Mjesecu. Raspored dviju dolina vrlo je sličan, iako odgovaraju samo jednoj trećini veličine Velike mađarske nizine kojom teku Dunav i Tisa.

Nauka o Sunčevom sistemu, poznata kao planetologija, planetarna nauka ili planetarna astronomija obuhvata različite naučne oblasti koje proučaju kako čvrste tako i gasovite gigantske planete. Kombinovana sa općenitim poređenjima sa analognim sistemima na Zemlji ona uključuje i interdisciplinarni rad. Istraživanje teži da bude kombinovano opservacijama, opservacijama sa udaljenih svemirskih letjelica, te eksperimentalnom i teoretskom radu baziranom na Zemlji. Usko je povezana sa zemaljskim naukama.

Planetolozi obično rade na astronomskim i fizičkim ili geoznanstvenim odeljenjima univerziteta ili istraživačkih centara, mada širom sveta postoji nekoliko čisto planetarnih instituta. Svake godine se održava nekoliko velikih konferencija, a objavljuje se i širok spektar stručnih časopisa.

Kada se naučna oblast bavi pojedinačno svakim nebeskim tijelom, koristi se zaseban termin, kao što je to prikazano u donjoj tabeli (uz napomenu da su samo heliologija, geologija i selenologija često u upotrebi):

Nebesko tijelo Termin
Sunce Heliologija
Merkur Hermeologija
Venera Kiterologija
Zemlja Geologija
Mjesec Selenologija
Mars Areologija
Jupiter Zenologija
Saturn Kronologija
Uran Uranologija
Neptun Posejdologija
Pluton Hadeologija

Temeljni pojmovi:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]