Kuiperov pojas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kuiperov pojas

Kuiperov pojas je oblast u obliku diska koji se prostire poslije planete Neptun u širini od 30 astronomskih jedinica do 50 astronomskih jedinica udaljenosti od Sunca.

Kuiperov pojas sadrži mnogo malih tijela sastavljenih od leda. On je također izvor mnogih kometa sa kratkim orbitama. Orbite tijela unutar Kuiperovog pojasa pod stalnim su uticajem velikih planeta (Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna), koje nakon poremećaja promijene putanju prema jednoj od velikih planeta ili su poslate prema unutrašnjem dijelu Sunčevog sistema. Iza Kuiperovog pojasa prostire se Oortov oblak.

Preko 800 pojedinačnih tijela je otkriveno i katalogizirano u Pojasu, gotovo svi poslije 1992. godine, i to zahvaljujući razvoju računarske tehnologije koja je omogućila automatizovano pretraživanje teleskopskih snimaka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]