Polistiren

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ekspandirani polistiren

Polistiren je aromatski polimer izgrađen od monomera stirena i predstavlja jedan od najčešće korištenih plastičnih materijala. Polistiren je termoplastični materijal koji je u čvrstom stanju pri sobnoj temperaturi i prelazi u tečno stanje iznad tačke prelaza u staklo, te nakon hlađenja opet prelazi u čvsto stanje. Čist polistiren je bezbojna, čvrsta plastika sa ograničenom fleksibilnošću. Može se izljevati u kalupe i proizvesti kao transparentan ili u boji. Može se reciklirati i ima identifikaciju kao broj 6. Koristi se za proizvodnju plastičnog posuđa, CD i DVD kućišta, kućišta za detektore dima, itd.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Polistiren koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.