Stiren

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stiren
Općenito
Hemijski spojStiren
Druga imenaVinilbenzen, stiropor
Molekularna formulaC8H8
CAS registarski broj100-42-5
Kratki opisbezbojna uljasta tekućina
Osobine1
Molarna masa104,15 g/mol
Agregatno stanjetekuće
Gustoća0.909 g/cm3
Tačka topljenja-30 °C
Tačka ključanja145 °C
Rastvorljivost< 1% (u vodi)
Dipolni moment0,13 D
Rizičnost
NFPA 704
3
2
2
 
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Stiren (također poznat i kao vinil-benzen, cinamen, stirol, etenbenzen, fenetilen, fenileten, stiropol) jeste hemijski organski spoj koji spada u grupu aromatskih ugljikovodika. Hemijska formula mu je C6H5CH=CH2. Pod normalnim uslovima je uljasta tekućina, koja lahko isparava. Ima slatkast miris ako je čist, a zbog nekih primjesa može imati i neugodan. Stiren je veoma važan međuproizvod u proizvodnji vrlo važnog sintetičkog materijala polistirena (stiropor).

Historija[uredi | uredi izvor]

Manje količine stirena se mogu prirodno naći u nekim biljkama kao i mnogim prehrambenim namirnicama poput voća, povrća, oraha, pića i mesa. Proizvodi se u velikim količinama iz benzena i etena preko međuproizvoda etilbenzena. U Americi tokom Drugog svjetskog rata dramatično je povećana proizvodnja stirena za potrebe vojne industrije zbog potreba za sintetičkom gumom. Pošto molekula stirena ima vinilnu funkcionalnu grupu sa dvostrukom vezom, može graditi polimere.