Stiren

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Stiren
Styrene.svg
Općenito
Hemijski spoj Stiren
Druga imena Vinilbenzen, stiropor
Molekularna formula C8H8
CAS registarski broj 100-42-5
Kratki opis bezbojna uljasta tekućina
Osobine1
Molarna masa 104,15 g/mol
Agregatno stanje tekuće
Gustoća 0.909 g/cm3
Tačka topljenja -30 °C
Tačka ključanja 145 °C
Rastvorljivost < 1% (u vodi)
Dipolni moment 0,13 D
Rizičnost
NFPA 704
NFPA 704.svg
3
2
2
 
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Stiren (također poznat i kao vinil-benzen, cinamen, stirol, etenbenzen, fenetilen, fenileten, stiropol) jeste hemijski organski spoj koji spada u grupu aromatskih ugljikovodika. Hemijska formula mu je C6H5CH=CH2. Pod normalnim uslovima je uljasta tekućina, koja lahko isparava. Ima slatkast miris ako je čist, a zbog nekih primjesa može imati i neugodan. Stiren je veoma važan međuproizvod u proizvodnji vrlo važnog sintetičkog materijala polistirena (stiropor).

Historija[uredi | uredi izvor]

Manje količine stirena se mogu prirodno naći u nekim biljkama kao i mnogim prehrambenim namirnicama poput voća, povrća, oraha, pića i mesa. Proizvodi se u velikim količinama iz benzena i etena preko međuproizvoda etilbenzena. U Americi tokom Drugog svjetskog rata dramatično je povećana proizvodnja stirena za potrebe vojne industrije zbog potreba za sintetičkom gumom. Pošto molekula stirena ima vinilnu funkcionalnu grupu sa dvostrukom vezom, može graditi polimere.