Poprad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Poprad
Stadscentrum Poprad - Slovakije.jpg
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Slovačka
Stanovništvo (2006.)
 • Ukupno 100.000
Poštanski broj 058 01
Pozivni broj 421-52

Poprad je grad na sjeveru Slovačke u podnožju Visokih Tatra i deseti je najmnogoljudniji grad u Slovačkoj sa populacijom od oko 55,000.

Aerodrom Poprad-Tatry je međunarodni aerodrom i nalazi se izvan grada. Poprad je polazište za Tatra željeznice (poznate na slovačkom kao Tatranská električna železnica), koje sačinjavaju posebni uskotračni vlakovi (tramvaji) koji međusobno povezuju naselja u Visokim Tatrama sa Popradom. Glavne željezničke linije povezuju Poprad sa drugim destinacijama u Slovačkoj i šire, i posebno, postoje direktne veze od Poprada do Praga u Češkoj Republici.

Poprad, kao grad u blizini najpoznatijih zimskih turističkih odredišta na Tatrama, već se dva puta bezuspješno kandidirao za organizaciju zimskih Olimpijskih igara, 2002. i 2006. godine. Poljska i Slovačka su predale zajedničku kandidaturu za organiziranje zimskih Olimpijskih igara 2022. godine, a u Popradu bi bile održavane skijaške discipline. [1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Područje je pripadalo Kraljevini Mađarskoj od 10. vijeka, a vjerovatno je isprva bilo naseljeno slavenskim doseljenicima. U 13. vijeku doseljavaju se karpatski nijemci i postaje uglavnom njemački grad pod nazivom Deuthchendorf što znači "njemačko selo". Od 1412 do 1770, kao jedan od gradova okruga Szepes, Poprad je prodat od strane Kraljevine Mađarske Kraljevini Poljskoj, što je rezultiralo jakim poljskim uticajem na dalji razvoj grada.

Poprad se prvi put spominje u dokumentima koji datiraju iz 1256, i bio je tokom 690 godina (do 1946) samo jedan od nekoliko susjednih naselja koji trenutno čine moderan grad. Ostali dijelovi općine su Matejovce (prvi put se spominje 1251) Spišská Sobota (1256),Veľká (1268), i Stráže pod Tatrami (1276). Najznačajniji od ovih originalnih gradova bio je Georgenberg (ili Szepesszombat, sada: Spišská Sobota) koji je očuvao svoju dominantnu poziciju u području sve do kraja 19. vijeka.

Reference[uredi | uredi izvor]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Poprad koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.