Razlika između verzija stranice "Disaharidi"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Poništene izmjene koje je napravio 188.246.56.14 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao WikitanvirBot
Red 9: Red 9:


==Osobine==
==Osobine==
Prema načinu vezanja monosaharida u molekuli disaharida dijele se na disaharide maltoznog i trehaloznog tipa. U maltoznom tipu reaguje poluacetalna grupa jednog monosaharida sa nepoluacetalnom grupom drugog monosaharida. Pri tome jedna [[poluacetal]]na OH-grupa ostaje slobodna, pa ovakvi disaharidi imaju [[monosaharidi#Kvalitativne reakcije|reducirajuće]] djelovanje, tj. daju pozitivnu reakciju na Fehlingov reagens i druge kvalitativne kurceve testove. Šećeri koji nemaju slobodnu poluacetalnu OH-grupu su nereducirajući. U ''reducirajuće'' šećere spadaju: maltoza, laktoza i celobioza, picka a u ''nereducirajuće'' izomaltoza, trehaloza i saharoza.
Prema načinu vezanja monosaharida u molekuli disaharida dijele se na disaharide maltoznog i trehaloznog tipa. U maltoznom tipu reaguje poluacetalna grupa jednog monosaharida sa nepoluacetalnom grupom drugog monosaharida. Pri tome jedna [[poluacetal]]na OH-grupa ostaje slobodna, pa ovakvi disaharidi imaju [[monosaharidi#Kvalitativne reakcije|reducirajuće]] djelovanje, tj. daju pozitivnu reakciju na Fehlingov reagens i druge kvalitativne testove. Šećeri koji nemaju slobodnu poluacetalnu OH-grupu su nereducirajući. U ''reducirajuće'' šećere spadaju: maltoza, laktoza i celobioza, a u ''nereducirajuće'' izomaltoza, trehaloza i saharoza.


==Također pogledajte==
==Također pogledajte==

Verzija na dan 8 maj 2011 u 14:25

Disaharidi su oligosaharidi građeni od dvije jedinice monosaharida. Za organizam čovjeka najvažniji su disaharidi: maltoza, laktoza, celobioza i saharoza.


Osobine

Prema načinu vezanja monosaharida u molekuli disaharida dijele se na disaharide maltoznog i trehaloznog tipa. U maltoznom tipu reaguje poluacetalna grupa jednog monosaharida sa nepoluacetalnom grupom drugog monosaharida. Pri tome jedna poluacetalna OH-grupa ostaje slobodna, pa ovakvi disaharidi imaju reducirajuće djelovanje, tj. daju pozitivnu reakciju na Fehlingov reagens i druge kvalitativne testove. Šećeri koji nemaju slobodnu poluacetalnu OH-grupu su nereducirajući. U reducirajuće šećere spadaju: maltoza, laktoza i celobioza, a u nereducirajuće izomaltoza, trehaloza i saharoza.

Također pogledajte


Nedovršeni članak Disaharidi koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.