Disaharidi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Disaharidi su oligosaharidi građeni od dvije jedinice monosaharida. Za organizam čovjeka najvažniji su disaharidi: maltoza, laktoza, celobioza i saharoza.


Osobine[uredi | uredi izvor]

Prema načinu vezanja monosaharida u molekuli disaharida dijele se na disaharide maltoznog i trehaloznog tipa. U maltoznom tipu reaguje poluacetalna grupa jednog monosaharida sa nepoluacetalnom grupom drugog monosaharida. Pri tome jedna poluacetalna OH-grupa ostaje slobodna, pa ovakvi disaharidi imaju reducirajuće djelovanje, tj. daju pozitivnu reakciju na Fehlingov reagens i druge kvalitativne testove. Šećeri koji nemaju slobodnu poluacetalnu OH-grupu su nereducirajući. U reducirajuće šećere spadaju: maltoza, laktoza i celobioza, a u nereducirajuće izomaltoza, trehaloza i saharoza.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Disaharidi koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.