Idi na sadržaj

Laktoza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Laktoza
Općenito
Hemijski spojLaktoza
Druga imenaMiječni šećer
Molekularna formulaC12H22O11
CAS registarski broj63-42-3
Osobine1
Molarna masa342,296 g/mol
Agregatno stanječvrsto
Gustoća1,53 g/cm3
Tačka topljenja223 °C
Rastvorljivostslaba u vodi
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Laktoza je disaharid koji se sastoji od molekula β-D-galaktoze i β-D-glukoze koji su vezani preko β1-4 glikozidne veze. Laktoza sačinjava oko 2-8% čvrste supstance u mlijeku. Ime dolazi od latinske riječi za mlijeko, plus sufiks "-oza" koji označava šećere.

Varenje laktoze

[uredi | uredi izvor]

Mladunci sisara se hrane mlijekom svojih majki. Kako bi ga svarili, crijevne resice luče enzim nazvan laktaza (β1-4 disaharidaza) i ovaj enzim dijeli molekulu na dvije podjedinice (glukozu i galaktozu) zbog apsorpcije.

Obzirom da se laktoza pojavljuje uglavnom u mlijeku, kod većine vrsta, proizvodnja laktaze postepeno prestaje sazrijevanjem i tada se ona više ne može metabolizirati. Ovaj gubitak laktaze po sazrijevanju dešava se i kod većine ljudi. Međutim, mnogi ljudi porijeklom iz Evrope, Srednjeg Istoka, Indije, kao i Masai narod iz Istočne Afrike, imaju verziju gena za laktazu koji nije onemogućen nakon sazrijevanja, i u mnogim od ovih kultura ostali sisari kao što su stoka, koze i ovce, muzu se zbog mlijeka.

Rastvorljivost

[uredi | uredi izvor]

1,5 g laktoze (u obliku laktoze monohidrata) u 10 g vode. (pri 10 °C)[1]

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 13. 3. 2007. Pristupljeno 31. 8. 2008.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)