Hipertekst: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 68 bajtova ,  prije 9 godina
stil
m (Bot: Standardizacija poglavlja)
(stil)
{{Kategorizacija}} {{Prijevod}} {{Preuređivanje}}
'''Hipertekst''' je intertekstualni dokument/sustav s povezanim tehnološkim jedinicama,što klasična [[knjiga]] ne može pružiti. On je naviši oblik tehnološkog razvitkarazvoja prezentiranja svih grafičkih tvorbi na daljine. Prije svega to je elektronička slika teksta ugrađena u [[računar|računalo]] i može se jedino unutar njega ostvarivati,mijenjati i čitati.Hipertekst je međusustavno riješenje s raznih područja informacijskog procesiaranjaprocesiranja kao što su:baze podataka,pretraživanje [[informacija]] i stvaralačko kompjutorsko procesiranje informacija.
Međutim, i tradicionalni tekst može biti djelomično nesekvencijalan u slučaju kada sadrži takve elemente, npr. fusnote, reference i sl., zato što čitateljčitalac može odrediti hoće li se zaustaviti i pročitati sadržaj na kojeg oznaka upućuje ili će nastaviti s čitanjem [[tekst|teksta]].
Hipertekst je modularan, čime se želi naglasiti da on u određenom smislu nikada nije dovršen, jer se uvijek može dodati novi modul. Hipertekst ne mora biti potpun kako bi bio funkcionalan, te se može objaviti u stanju za koje autor smatra da je prikladno.
 
 
==== Reference ====
*[[w:en:Douglas Engelbart|Douglas Engelbart]], na en wiki
*[[w:en:Aspen Movie Map|Aspen Movie Map]], na en wiki
*[[w:en:Hypertext Editing System|Hypertext Editing System]], na en wiki
 
=== Literatura ===
* SAPUNAR, Marko, Osnove znanosti o novinarstvu, Digitalni tisak, Zagreb, 2004.

Navigacija