Razlika između izmjena na stranici "LDAP"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 1.023 bajta ,  prije 9 godina
preuzeto sa en wiki
(preuzeto sa en wiki)
'''LDAP''' ('''L'''ightweight '''D'''irectory '''A'''ccess '''P'''rotocol) je komunikacijski protokol za dodavanje i modifikaciju podataka unutar adresacione baze podataka. Ovaj protokol koristi [[TCP/IP]].
 
Imenik je u LDAPu datoteka ili grupa podataka koji su organizovani slično kao telefonski imenik, koji sadrže podatke o korisnicima, datotekama i aplikacijama, kao i njihove sigurnosne postavke. Zadnja verzija LDAPa je sa brojem 3. Opis protokola je sadržan u IETF RFC 4510.
== Vanjski linkovi ==
*[http://www.devshed.com/c/a/Administration/Understanding-LDAP-part-1/ Devshed.com], Understanding LDAP, A simple, light introductory tutorial for LDAP.
*[http://www.skills-1st.co.uk/papers/ldap-schema-design-feb-2005/index.html Skills-1st.co.uk], LDAP schema design
*[http://capitalhead.com/articles/troubleshooting-ldap-ssl-connection-issues-between-microsoft-ilmmiis--novell-edirectory-873.aspx Capitalhead.com], Troubleshooting LDAP SSL connection issues between Microsoft ILM/MIIS & Novell eDirectory 8.7.3
*[http://web.archive.org/web/20080713040421/http://www.prasannatech.com/ldapdesign.html Prasannatech.com], LDAP schema design - A Case Study
* [http://www.ldapguru.info LDAP esoterica], Deep-dive LDAP esoterica
 
[[Kategorija:Internet]]

Navigacija