Razlika između izmjena na stranici "Vojin Zirojević"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjen 41 bajt ,  prije 8 godina
nema sažetka izmjene
(Nova strana: '''Vojin Zirojević''' (pravog imena: Živojin) (Livno, 11. marta 1901. — Mrčaj, kraj Knina, aprilj 1942.) bio je sudionik Narodnooslobodilačka borb...)
 
Rođen je 11. marta 1901. godine u Livnu. Potječe iz siromašne gradske radničke porodice. Osnovnu školu i dva razreda Niže trgovačke škole je završio u Livnu, a knjigovezački zanat je izučio u [[Split]]u, gdje je kasnije počeo raditi kao knjigovezac.
 
Zbog optužbi da je iznosio [[papir]] i drugi materijal iz preduzeća u kojem je radio, otpušten je s posla, a potom i uhićen. U splitskom zatvoru se upoznao sa [[Vicko Krstulović|Vickom Krstulovićem]] i drugim članovima [[Savez komunista Jugoslavije|KPJ]], preko kojih je stekao prva saznanja o [[Radnički pokret|radničkom pokretu]]. Poslije izlaska iz zatvora angažirao se u radu radničkog pokreta, zbog čega je poslije donošenja Zakona o zaštiti države, [[1921.]]. godine, uhićen i osuđen na tri godine zatvora. Na robiji u [[Lepoglava|Lepoglavi]] nastavio je svoju revolucionarnu aktivnost, postavši član, tada ilegalne, Komunističke partije Jugoslavije.
 
Poslije izlaska iz zatvora, postao je aktivan politički radnik. U jesen [[1934.]]., rukovodstvo KPJ mu je povjerilo zadatak da ode u Livno i da tamo proširi i oživi partijsku organizaciju, koja je organizirana još [[1930.]] godine. Zahvaljujući njegovom radu, pred rat je u Livnu i okolnim selima postojalo sedam ćelija KPJ, a [[1938.]]. godine je formiran i Mjesni komitet KPJ za Livno.
 
U ljeto [[1937.]]. godine Živojin je organizirao skupinu od devet članova, s kojima je krenuo u [[Španija|Španjolsku]], da se kao dobrovoljci bore na strani Španjolske republike. Pošto je policija doznala za ovaj plan, uhapsila je Živojina i ostale članove. Poslije dva mjeseca provedena u zatvoru, Vojin je protjeran u Livno, bez prava na udaljavanje od pet godina.
 
Do početka rata Živojin je u Livnu organizirao nekoliko uspješnih štrajkova livanjskih radnika, kao i štrajk rudara iz rudnika "Tušnica". U augustu [[1940.]]. godine izabran je u članstvo Pokrajinskog komiteta KPH za Dalmaciju.
 
Poslije sjednice PK KPH za Dalmaciju, održane [[25. april]]a [[1941.]]. godine, na kojoj je i sam sudjelovao, aktivno je radio na pripremi oružanog ustanka u Livnu i okolini. Organizirao je prikupljanje i obuku u rukovanju oružjem, radio je na formiranju prvih udarnih grupa i desetina. Krajem maja 1941. godine talijanski [[Fašizam|fašisti]] su ga uhitili i odveli isprva u Split, a zatim u koncentracioni logor Ošljak, na otoku [[Ugljan]]u. U logoru je ostao do augusta 1941. godine, kada je po nalogu PK KPH za Dalmaciju i OK KPH za sjevernu Dalmaciju, akcijom članova Kotarskog komiteta KPH za Preko, bio oslobođen i prebačen u Split. Iz Splita se, preko [[Cetina|Cetine]], Vrdova i Vještića polja, prebacio na oslobođeni teritorij Donjeg livanjskog polja.
 
Njegov dolazak na teren Livna, imao je velikog odraza na razvoj [[Narodnooslobodilački pokret Jugoslavije|Narodnooslobodilačkog pokreta]] na području [[Bosansko Grahovo|Bosanskog Grahova]], Livna, [[Tomislavgrad|Duvna]], [[Kupres]]a, [[Prozor (grad)|Prozora]] i [[Glamoč]]a. Kada je organiziran Okružni komitet KPJ za Livno i formiran [[Livanjski partizanski odred]], Živojin je bio izabran za člana Okružnog komiteta i [[politički komesar|političkog komesara]] odreda. U vrijeme talijanske ofanzive, koja je trajala od septembra do oktobra 1941. godine, radio je na stvaranju čvrstih partizanskih postojebi i partijskih organizacija na terenu.
Poslije nekoliko sati provedenih u jami Živojin se osvijestio i uspio izaći iz jame. Četnici su od lokalnih pastira saznali da je uspio izaći i ubrzo došli. Pošto su ga ubili, ponovno su ga bacili u jamu.
 
Za [[Narodni heroj|narodnog heroja]] proglašen je [[5. juli|5. jula]] [[1951.]]. godine.
 
Prema njemu je jedna od livanjskih ulica nosila ime tokom druge polovice 20. stoljeća, baš kao i Gradska štamparija u Livnu, no po dolasku HDZ-a i HVO-a na vlast, koje nisu tolerisale ništa što nije bilo hrvatsko, ista mu je oduzeta i promijenjena.
== Literatura ==
*''Narodni heroji Jugoslavije''. „Mladost“, Beograd 1975. godina.
 
{{GLAVNIRASPORED:Zirojević, Živojin}}
 
[[Kategorija:Livno]]
4.116

izmjena

Navigacija