Razlika između verzija stranice "Nuklearna magnetna rezonanca"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
m Uklanjanje Link FA/FL/GA
m Munjanes je premjestio stranicu Nuklearna magnetna rezonanca na Nuklearna magnetna rezonansa: analogno sa impedanSa
(Nema razlike)

Verzija na dan 16 april 2015 u 02:05

Nuklearna magnetna rezonanca ili skraćeno NMR je spektroskopska metoda koja se vrlo intenzivno koristi u hemiji, a posebno u organskoj hemiji. Služi za određivanje molekulskih struktura organskih spojeva.

Princip rada

Nuklearna magnetna rezonanca (NMR) proučava radiotalasno zračenje koje reaguje s spinovima jezgara u magnetnom polju. Neke atomske jezgre imaju spin i ponašaju se kao mali magneti. U magnetnom polju se mogu orijentisati u nekoliko orijentacija koje imaju različite energije. Energije pojedinih orijentacija ovise o jačini spinskog momenta jezgre i o jačini magnetskog polja. Apsorpcija ili emisija radiotalasa mijenja orijentaciju jezgre u magnetskom polju. Elektronski omotači zasjenjuju magnetno polje, pa svaka jezgra u atomu s različitom elektronskom strukturom, ima drukčiji odziv u NMR spektru. Jezgre osjećaju i magnetne momente susjednih jezgara, pa je iz NMR spektra moguće utvrditi i broj istovjetnih atoma u susjedstvu. Na taj način se iz NMR spektra mogu odrediti strukture molekula. Spektar se može snimati u tehnici kontinuiranog talasa, gdje se koristi magnetno polje konstantnog intenziteta i promjenjiva frekvencija radiotalasnog zračenja ili nepromjenjiva frekvencija i promjenjivo magnetno polje. Moderniji instrumenti koriste pulsne tehnike: Radiotalasno zračenje se pusti u obliku kratkog pulsa, koji sadrži sve frekvencije, a potom se prati slobodno opadanje magnetizacije. Primjenom fourierove transformacije se dobija NMR spektar. Ova tehnika ima prednosti jer se primjenom različitih kombinacija pulseva mogu dobiti dodatne informacije iz spektra. Za snimanje NMR spektra potrebno je odabrati kombinaciju jačine magnetnog polja i radiovtalasne frekvencije za jezgru svakog izotopa. Najčešće korištena jezgra je proton, jer je prisutna u mnogim organskim molekulama i ima veliki magnetni moment. Često korištene jezgre su i 13C, 15N i 19F. Kao referentni uzorak koristi se tetrametil silan.

1H NMR

1H NMR je najčešće korištena vrsta NMR-a. 1H NMRom promatramo jezgre najrasprostranjenijeg izotopa vodonika, 1H.

Također pogledajte


Nedovršeni članak Nuklearna magnetna rezonanca koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.