Razlika između izmjena na stranici "Aldehid"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 18 bajtova ,  prije 6 godina
Aldehidi (osim onih bez alfa ugljika, ili bez protona na alfa ugljiku, kao što su formaldehid i benzaldehid) mogu postojati bilo u keto ili [[enol]] [[tautomer]]u. [[Keto-enolni tautomerizam]] je kataliziran bilo kiselinom ili bazom. Obično je enol manjinski tautomer, ali je reaktivniji-
 
==[[IUPAC]] nomenklatura aldehida==
Uobičajena imena aldehida ne slijede striktno službena uputstva, koja preporučuje [[IUPAC]], ali su ta pravila upotrebljiva. IUPAC propisuje slijedeću nomenklaturu aldehida. <ref>[http://www.uwc.edu/dept/chemistry/helpful_files/nomenclature.pdf Short Summary of IUPAC Nomenclature of Organic Compounds], web page, University of Wisconsin Colleges, accessed on line August 4, 2007.</ref><ref>[http://www.acdlabs.com/iupac/nomenclature/93/r93_449.htm §R-5.6.1, Aldehydes, thioaldehydes, and their analogues, A Guide to IUPAC Nomenclature of Organic Compounds: recommendations 1993], IUPAC, Commission on Nomenclature of Organic Chemistry, Blackwell Scientific, 1993.</ref><ref>[http://www.acdlabs.com/iupac/nomenclature/93/r93_480.htm §R-5.7.1, Carboxylic acids, A Guide to IUPAC Nomenclature of Organic Compounds: recommendations 1993], IUPAC, Commission on Nomenclature of Organic Chemistry, Blackwell Scientific, 1993.</ref>
# Aciklični [[alifatski spoj | alifatski]] aldehidi proglašeni su derivatima sa najdužim lancima ugljika koji sadržie aldehidnu grupu. Na taj način, HCHO je imenovana kao derivat metana, a CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>CH<sub>2</sub>CHO je nazvan kao derivat [[butan] ]a. Naziv se formira promjenom sufiksa '''-Ee''' roditeljskog [[alkan]]a u '''-al''', tako da HCHO se zove '''[[metanal]]''', i CH<sub>30</sub>CH<sub>2</sub>CH<sub>2</ sub> CHO je nazvan '''[[Butiraldehid| butanal]]'''.
# U drugim slučajevima, kao što je kada je -CHO grupa je pričvršćena na prsten, može se koristiti sufiks '''-carbaldehidekarbaldehid''' mogu se koristiti. Stoga, C <sub> 6 </ sub> H <sub> 11 </ sub> CHO je poznat kao '' cyclohexanecarbaldehyde 'cikloheksanekarbaldehid'''. Ako je prisutnost druge funkcionalne grupe zahtijeva korištenje sufikssufiksa, u aldehid Grupagrupa jese nazvananazva sa prefiksom '''formyl-'''. Ovaj prefiks se preferira dau odnosu na '''methanoylmetanoil-'''.
# Ako je spoj je prirodni proizvod ili [[karboksilnekarboksilna kiselinekiselina]], prefiks '''okso''' može se koristiti za označavanje koji je atom ugljenika jeugljika dio aldehidaldehidne grupe;. Na primjerPrimjerice, CHOCH <sub> 2 </ sub> COOH je nazvan '''3-oxopropanoicoksopropanoična kiselina'''.
# Ako zamenaje aldehid grupualdehidne grupa sazamjenjena [[karboksilna grupa|karboksilnom]] (-COOH) će proizvesti, karboksilne kiseline su s trivijalnim imenom, aldehid može biti imenovan zamenomzamjenom sufikssufiksa '''-ICčasta kiselina''' ili '''-oicčna kiselina''' u ovom trivijalno ime po '''-aldehydealdehid'''.
 
==Također pogkedajte==
23.119

izmjena

Navigacija