Idi na sadržaj

Funkcionalna grupa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Funkcijska grupa)

U hemiji pod pojmom funkcionalna grupa se podrazumijevaju grupe atoma u organskim spojevima koje daju karakteristične osobine tim spojevima i njihovim reakcijama. Hemijski spojevi, koje imaju istu funkcionalnu grupu, zbog svojih sličnih osobina, sistematiziraju se u zajedničke grupe. Funkcionalne grupe se mogu podijeliti na:

  • heterogene (sa različitim atomima unutar grupe npr. eter)
  • homogene (sa istim atomima, npr. C=C (ugljik sa dvostrukom vezom (alkeni)) ili aromatski spojevi (npr. benzen))

Homogene funkcionalne grupe se mogu smatrati potpunim funkcionalnim grupama, pošto su one samo strukturne veze koji sa drugim atomima i molekulama gotovo da i ne stupaju u hemijske reakcije. U slučajevima anorganskih i metalorganskih spojeva, jednostavnim funkcionalnim grupama se smatraju i alkil- i aril- funkcionalne grupe. Sve organske veze i funkcionalne grupe se mogu svrstati u organske grupe.

Vrste funkcionalnih grupa[uredi | uredi izvor]

U zavisnosti u funkcionalne grupe, većina primarnih organskih spojeva mijenja svoje osobine. Tako na primjer ako se alkanu butanu dodaju određene funkcionalne grupe, on prelazi u svoje derivate:

Derivat Spoj Sumarna formula Osobine
Primarni spoj Butan gas
Karboksilna grupa Butanska kiselina tekućina, oštrog mirisa, reagira kao kiselina
Amino-grupa Butan-2-amin tekućina, miris pokvarene ribe, reagira kao baza
Amino- i karboksilna grupa 4-aminobutanska kiselina čvrsta, u vodenim otopinama se formira cviter ion NH3+-CH2-CH2-CH2-COO-

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Dieter Hellwinkel: Die systematische Nomenklatur der organischen Chemie: Eine Gebrauchsanweisung, 4. izdanje, Springer, Berlin 1998, ISBN 3-540-63221-2.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]