Razlika između izmjena na stranici "Alpsko skijanje"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjena 1.244 bajta ,  prije 13 godina
Ime je dobilo po [[Alpi|Alpama]], planinskom gorju u [[Evropa|Evropi]] gdje je tradicija takvog načina skijanja i začeta. Iako je alpsko skijanje danas rašireno u cijelom [[Svijet|svijetu]] i na svim [[kontinent]]ima, naziv se zadržao do danas. Ovaj vid skijanja vrlo je raširen vid rekreacije ali i jedan od standardnih [[Olimpijske igre|olimpijski]] sportova na [[Olimpijske_igre#Zimske_olimpijske_igre|zimskim Olimpijskim igrama]].
 
Danas u natjecateljskom i rekreativnom alpskom skijanju preovladavaju carving, te kod manjeg broja skijaša prestupna tehnika.
== Tehnike alpskog skijanja ==
 
Kroz historiju su se tehnike alpskog skijanja često značajno mijenjale. Razloga za te promjene bilo je više, osim same domišljatosti pojedinih učitelja skijanja i tehnološki napredak materijala, oblika i funkcionalnosti skijaške opreme, nivo uređenosti staza, itd.
 
Prva poznata alpska tehnika je ''Lilefender'', a dobila je ime po gradu Lilenfeldu. Riječ je o tehnici skijanja pomoću jednog dugačkog štapa, kod kojeg skijaš zabada štap u središte zavoja te se zatim oko njega rotira i na taj način određuje smjer skretanja. Kasnije su skijaši vrlo brzo usvojili korištenje dva kraća štapa a ne jednog dugačkog.
 
Puno je širu primjenu doživjela tzv. ''Alberg tehnika'' koju je ranih godina [[20. vijek]]a prezentirao austrijanac [[Hannes Schneider]], a poznata je i kao tehnika plužne kristijanije. Valja istaknuti i norvežanina [[Sondre Norheim]]a, koji je konstruirao skijaški vez koji je omogućio bolje upravljanje skijom, i to tehnikom koja se danas naziva ''telemark''. Daljni napredak tehnologije, posebice kvalitete skija i njihovih rubnika, omogućile su modernije alpske tehnike kao što su prestupna tehnika te ''carving'' (čitaj ''karving'', od engleskog naziva carving). Danas u natjecateljskom i rekreativnom alpskom skijanju preovladavaju carving, te kod manjeg broja skijaša prestupna tehnika.
 
== Discipline alpskog skijanja ==
Anonimni korisnik

Navigacija