Razlika između izmjena na stranici "Maternji jezik"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 577 bajtova ,  prije 12 godina
nema sažetka izmjene
m (iw)
'''Maternji jezik''' ([[Latinski jezik|lat.]]: ''lingua materna'') je prvi jezik naučen u ranom djetinjstvu izvan formalne nastave. Korijeni tog prvog jezika sa svojom strukturom glasova i gramatike su tako duboki, da je njegovo govorenje automatizirano. Nakon [[pubertet]]a ni jednim drugim jezikom se ne može tako dobro vladati. Zato se smatra da se sa učenjem nekog stranog jezika treba početi još u djetinjstvu, da bi vladanje i nekim drugim jezikom bilo na nivou maternjeg. Odlučujuću ulogu u procesu učenja maternjeg jezika ima sredina u kojoj se dijete kreće. Tako će ono će u istom obimu savladati preovlađujući jezik kao i predhodne generacije, ako ne postoji neka posebna jezička slabost.
 
Kod jezika manjina pravi se razlika izmedu ''maternjeg jezika'' i ''prvog jezika''. U današnje vrijeme [[globalizacija|globalizacije]] često se govori o ''dvojezičnosti'' (jednako dobro govorenje dva jezika) i ''višejezičnosti'', koja se postavlja za cilj u mnogim evropskim i svjetskim kulturama.
Naučna saznanja dokazuju da se melodija maternjeg jezika ogleda u muzici pojedinog kompozitora. Isto tako još nerođena djeca u majčinom trbuhu raspoznaju majčin glas i govor. Učenje jezika do pete godine života popraćeno je tjelesnim i senzornim iskustvima, te se riječi pamte sa osobinama i asociraju na situacije u kojima su naučene.
Neki od kriterija koji određuju maternji jezik:
Dokazano je da je za učenje svakog drugog jezika u starosti nakon godina puberteta neophodna dobra osnova maternjeg jezika, na koju se nadovezuju znanja svih daljih jezika. U djetinjstvu je učenje maternjeg, ali i drugih jezika vezano za komunikaciju djeteta sa sredinom. Tako je djeci moguće, bez velikog napora, naučiti i do sedam jezika i jednako dobro ih govoriti, pod uvjetom da svaki drugi jezik govore sa drugom osobom. Ukoliko jedna ista osoba govori sa djetetom više jezika, postiže se slabiji rezultat.
* to je jezik naučen od majke, osobe s kojom u ranom djetinjstvu imamo najprisniji kontakt,
* najbolje vladamo tim jezikom (kriterij [[Kompetencija|kompetencije]]),
* najčešće korišten jezik (kriterij [[Funkcija|funkcije]]),
* jezik s kojim se osoba koja ga govori identificira (kriterij [[Identifikacija|identifikacije]]).
 
Dokazano je da je za učenje svakog drugog jezika, u starosti nakon godina puberteta, neophodna dobra osnova maternjeg jezika, na koju se nadovezuju znanja svih daljih jezika. U djetinjstvu je učenje maternjeg, ali i drugih jezika vezano za komunikaciju djeteta sa sredinom. Tako je djeci moguće, bez velikog napora, naučiti i do sedam jezika i jednako dobro ih govoriti, pod uvjetom da svaki drugi jezik govore sa drugom osobom. Ukoliko jedna ista osoba govori sa djetetom više jezika, postiže se slabiji rezultat.
 
[[Kategorija:Obrazovanje]]

Navigacija