Razlika između izmjena na stranici "Marija, vojvotkinja Burgundije"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
nema sažetka izmjene
m
Nakon što je njen otac pao u bici kod Nancya, [[5. januar]]a [[1477]]. godine, Marija je postala devetnaestogodišnja vojvotkinja Burgundije. Luj XI je tada počeo ubjeđivati Mariju da se uda za njegovog sina i tako osigura vlast nad Burgundijom budućim francuskim kraljevima. Marija je odbila njegovu prošnj po savjetu svoje maćehe, [[Margareta od Yorka|Margarete od Yorka]], sa kojom je bila u dobrim odnosima. Luj XI je tada odlučio uzeti Burgundiju silom, pa je Marija, čija je vojska bila mala i izmorena čestim bitkama, odlučila pomoć potražiti kod svojih podanika u Holandiji. Pomoć je i dobila, ali uz visoku cijenu; dana [[10. februar]]a [[1477]]. godine u Gentu Marija je potpisala dokument koji je u historiji poznat kao [[Velika privilegija]]. Ovim ugovorom provincije i gradovi [[Flandrija]], [[Brabant]], [[Holland|Holandija]] i Hainault su povratile privilegije koje su bile ukinute dekretima vojvoda od Burgundije koji su pokušavali da stvore centralizovanu vlast u Burgundiji po ugledu na [[Francuska|Francusku]]. Parlament u Mechelenu koji je osnovao Karlo Smjeli [[1470]]. godine bio je raspušten i ponovo je uspostavljen Pariški parlament. Marija je takođe bila primorana obećati da neće ratovati, sklapati mir ili sakupljati porez bez odobrenja država i da neće postavljati strance na državna mjesta.
 
Marija je nakon toga odlučila za koga će se udati - izabrala je [[nadvojvodavojvoda|nadvojvoduvojvodu]] [[Maksimilijan I, car Svetog Rimskog Carstva|Maksimilijana od Austrije]]. Maksimilijan i Marija su vjenčani [[18. august]]a [[1477]]. godine. Maksimilijan je tim brakom postao ''de [[jure uxoris]]'' suvladar Marijinih posjeda i, počevši od Marijine smrti, [[Habsburg]]ovci su vladali holandskim zemljama sljedeća dva vijeka. Marija je iskoristila Maksimilijanovu veliku vojsku da zadrži Burgundiju u holandske zemlje pod svojom upravom.
 
Pet godina kasnije, 25-godišnja vojvotkinja koja je uživala u jahanju, umrla je od posljedica pada sa konja. Vjeruje se da je sokolarila sa suprugom kada se njen konj spotakao, zbacio je sa sebe, i zatim pao na nju, slomivši joj tako kičmu. Umrla je nekoliko dana nakon nesreće, a naslijedio ju je njen sin sa Maksimilijanom, [[Filip IV Burgundski]].
[[Kategorija:Burgundski vladari]]
[[Kategorija:Valoisi]]
[[Kategorija:Habsburgovci]]
 
[[bg:Мария Бургундска]]
7.339

izmjena

Navigacija