Preben Elkjær

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preben Elkjær 2011 (Foto: Lars Schmidt)

Preben Elkjær Larsen rođen je 11. septembra 1957. u Kopenhagenu. Jedan je od deset najboljih igrača Danske u njenoj historiji. Za reprezentaciju je odigrao 69 utakmica i postigao 38 golova. Vrlo rano je napustio Dansku, te se 1974. priključio Kölnu. Godine 1979. prelazi u Lockeren, a 1984. u italijansku Veronu, s kojom te prve sezone senzacionalno osvaja Serie A. U Italiji su ga zbog neuobičajenog karaktera zvali "Ludi pas". Godine 1988. vraća se u Dansku te igra još 2 godine za Vejle. Godine 1984. osvaja bronzanu loptu France Footballa, 1985. je srebrni, a 1986. četvrti. Definitivno se može reći da je uz Platinija najznačajniji evropski igrač 1980-ih.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]