Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Predsjednik SAD)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Seal of the President of the United States.svg

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je šef države, vrhovni organ izvršne vlasti, s velikim ovlaštenjima, tako da ga neki upoređuju s ustavnim monarhom. Na taj položaj može biti izabran svaki državljanin SAD-a koji je rođen u SAD-u, kome sudski nije oduzeto pravo glasa (nije kažnjavan) i koji je navršio 35 godina života.

Predsjednik se bira na 4 godine i može biti izabran za još samo jedan mandat. On sam bira saradnike, resorne ministre, a koji su za svoj rad njemu odgovorni. Predsjednik je vrhovni komandant cjelokupne vojne sile i savezne policije SAD-a. On zaključuje međunarodne ugovore za koje je potrebna saglasnost Senata.

Ima pravo odgađanja kazne (u nekim državama ovu ulogu preuzima guverner savezne države) i vrši pomilovanje za delikte protiv SAD-a. On je ovlašten da imenuje ambasadore i sudije Vrhovnog suda, uz pristanak Senata. Ustav predviđa da predsjednika biraju elektori. Mada predsjednik SAD-a nema zakonodavnu vlast, njemu pripada značajno ovlaštenje tzv. suspenzivnog veta kojim može utjecati na zakonodavnu djelatnost Kongresa. Prema ovom ovlaštenju, ako predsjednik u roku od 10 dana od izglasavanja zakona odbije potpisati i proglasiti taj zakon, on se vraća na ponovno razmatranje Kongresu. Ako se za isti zakon, uprkos predsjednikovom vetu, ponovo izjasne 2 trećine oba doma Kongresa, tada zakon stupa na snagu, bez obzira na raniji predsjednikov veto.

U slučaju primanja mita i drugih teških zločina i prijestupa može se pokrenuti postupak protiv predsjednika SAD-a. Postupak optužbe naziva se impeachment. Predsjednika optužuje Predstavnički dom, a sudi mu Senat. Za vrijeme suđenja u ovom slučaju državne poslove vodi potpredsjednik (Vice President).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]