Preludij za Zadužbinu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Preludij za Zadužbinu
Zaštitni omot za prvo izdanje
AutorIsaac Asimov
Originalni nazivPrelude to Foundation
Dizajn koricaBoris Vallejo[1]
DržavaSAD
JezikEngleski
ŽanrNaučna fantastika
IzdavačDoubleday
Datum izdanjaNovembar 1988.
Vrsta koricaTvrde i meke korice
Broj stranica403
ISBN broj0-385-23313-2

Preludij za Zadužbinu (engleski: Prelude to Foundation) je roman američkog pisca Isaaca Asimova, objavljen 1988. Jedan je od dva prethonika serije Zadužbina. Asimov po prvi put bilježi izmišljeni život Harija Seldona, čovjeka koji je izmislio psihohistoriju i koji je intelektualni heroj serije. Roman je nominovan za nagradu Locus.[2]

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

"Preludij za Zadužbinu" smješten je u godinu 12.020 G. E. (Galaktička era), tokom nestabilne vladavine cara Kleona I. Počinje Seldonovom prezentacijom rada na matematičkoj konvenciji u kojem se detaljno opisuje kako bi psihohistorija teoretski mogla omogućiti predviđanje budućnosti. Car Galaktičkog Carstva saznaje za ovo i želi iskoristiti Seldona za političku dobit. U intervjuu licem u lice, Seldon naglašava da je psihohistorija nešto što on još nije ni počeo da razvija ili čak ima jasnu ideju kako to učiniti, ali Cleon nije potpuno uvjeren da Hari nije od koristi za Carstvo. Seldon tada upoznaje novinara Chettera Hummina, koji ga uvjerava da Kleonov prvi ministar, Eto Demerzel, pokušava da ga uhvati, te da je stoga imperativ da Seldon pobjegne i pokuša psihohistoriju učiniti praktičnom. Hummin ga vodi na Univerzitet Streeling, jedan od najbolje rangiranih u Carstvu, a Hummin ga upoznaje sa Dorsom Venabilijem. Seldon teoretizira da je za prvi razvoj psihohistorije potreban manji, ali još uvijek značajan uzorak od čitavog Carstva, vjerovatno samo prvobitni svijet iz kojeg su ljudi nastali...koji je sada izgubljen, zajedno sa velikim dijelom starijih historijskih zapisa.

Hari i Dors za dlaku izbjegnu zarobljavanje na Univerzitetu Streeling, a Hummin organizira njihovo sklonište u povučenom sektoru Mycogen, koji navodno cijeni svoju drevnu historiju. Seldona i Venabilija dočekuje Sunmaster Fourteen, vođa Mycogena. Seldon dobija dragocjenu religioznu/historijsku knjigu Mikogenaca, ali smatra da je razočaravajuća osim otkrivanja onoga što Mikogenci nazivaju svojom matičnom planetom, Aurora, i referenci na "robote" (koji ne postoje u Carstvu). Seldon i Venabili se suočavaju sa smaknućem kada Seldon insistira da uđe u mikogenski "hram", Sakratorij, prerušen u nadi da će intervjuisati robota koji se navodno tamo nalazi. Lako ih je otkriti, ali Hummin stiže u trenutku da ih spasi.

Radnja se zatim seli u Dahl sektor, gdje Seldon i Venabili iznajmljuju sobe od porodice srednje klase. Dok su u Dahlu, upoznaju dijete ulice po imenu Raych, kojeg Seldon kasnije usvaja. Također u Dahlu, stara mudra žena im je rekla da Aurora Mikogenijaca nije izvorni svijet, već zapravo "neprijatelj" prvobitne ljudske planete, zvane Zemlja. (Ovo se povezuje sa serijom knjiga Isaaca Asimova o robotima.)

Pred kraj romana, Seldon, Venabili i Raych budu kidnapovani i nasilno odvedeni da vide Rashelle, gradonačelnika Vaja, moćnog i vitalnog sektora koji se nalazi na južnom polu Trantora. Rashelle i njen otac već dugo planiraju da zbace Cara i zauzmu njegovo mesto. Seldon shvati da bi mogao pokušati razviti psihohistoriju koristeći sam Trantor kao probni slučaj zbog velike kulturne raznolikosti njegovih sektora. Rashelle pokušava da izvrši državni udar, ali on brzo propada zbog Demerzelove vješte subverzije Wyeovih snaga. Finale otkriva da je "Hummin" zapravo Eto Demerzel. Seldon tada natjera Demerzela da prizna da je robot; Demerzel je u stvari R. Daneel Olivaw, koji može mentalno utjecati na ljude. Želi da mu razvoj psihohistorije pomogne da bolje zaštiti čovječanstvo, prema "Nultom zakonu robotike". Seldon također sumnja da je Venabili robot. Ova tema je kasnije bila nastavljena u knjizi "U susret Zadužbini".

Likovi[uredi | uredi izvor]

Spisak svih glavnih i sporednih likova u knjizi, po redosledu pojavljivanja, sa kratkim opisima.

  • Hari Seldon je protagonista priče. Razvija teoriju psihoistorije.
  • Kleon I je Car Galaktičkog carstva, koji živi na Trantoru.
  • Eto Demerzel, prvi carev ministar, je lukav, ima veze svukuda i pokušava uhvatiti Seldona zbog njegovog poznavanja psihohistorije.
  • Chetter Hummin je novinar koji pomaže Seldonu više puta, postavljajući ga u različite sektore kako bi izbjegao da ga Car otkrije.
  • Dors Venabili je profesor historije na univerzitetu kojeg je Hummin regrutovao da zaštiti Seldona. Ona ga prati kroz cijelu knjigu.
  • Jenarr Leggen je meteorolog sa Univerziteta Streeling, koji pomaže Venabiliju da prati Seldona koristeći specijalizovanu opremu kada se ovaj izgubi.
  • Rogen Benastra je glavni seizmolog na Univerzitetu Streeling, koji pomaže Dors da pronađe Harija nakon što se izgubi na hladnoj površini Trantora.
  • Endor Levanian je pilot koji leti sa Seldonom i Venabilijem u sektor Mycogen.
  • Sunmaster Četrnaest je vođa sektora Mycogen.
  • Graycloud Five je novak i stanovnik sektora Mycogen.
  • Raindrop Četrdeset tri i Raindrop Četrdeset pet su dvije sestre koje pomažu Seldonu i Venabiliju u raznim aspektima života u Mikogenu. One su također agenti koji podnose izvještaje Sunmasteru Četrnaest.
  • Mycelium Sedamdeset dva je mikogenski naučnik kojeg Hari i Dors susreću na gravibusu do Sakratorija.
  • Skystrip Dva je vođa Sakratorijuma u Mikogenu.
  • Jirad Tisalver je stanovnik koji radi kao holovizijski programer u Dahl sektoru koji vodi Seldona i Venabilija u svoj dom.
  • Hano Linder je menadžer opreme za hlađenje u Dahl sektoru.
  • Yugo Amaryl je radnik na opremi za hlađenje koji želi da postane matematičar poput Seldona.
  • Raych je dječak iz Billibottona koji pomaže Seldonu i Venabiliju da se snađu u zamjenu za nagradu.
  • Majka Rita je lokalni prorok Billibottona u Dahl sektoru koji Seldonu daje informacije u vezi sa Zemljom, kao i o "Da-Nee" i "Ba-Lee", R. Daneelu Olivawu i porodici Baley.
  • Davan je Billibottonov subverzivac koji ima za cilj da ujedini potlačene protiv opresivnog Carstva.
  • Narednik Emmer Thalus je vojnik koji je dobio instrukcije da dovede Seldona u Wye sektor.
  • Rashelle je kći Mannixa IV i sadašnjeg gradonačelnika Wyea.
  • R. Daneel Olivaw je pravo ime Eta Demerzela i Chetter Hummina. R označava robot.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Publication Listing. Isfdb.org. Retrieved on 2013-11-02.
  2. ^ "1989 Award Winners & Nominees". Worlds Without End (jezik: engleski). Pristupljeno 25. 10. 2022.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]