Idi na sadržaj

Produkt raspada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lanac raspada od olova-212 do olova-208, sa prelaznim produktima raspada.

Produkt raspada (poznat i kao "potomak" ili "kćer") u nuklearnoj fizici označava nuklid nastao radioaktivnim raspadom nekog atoma. Takvi nuklidi se nazivaju radionuklidi.[1]

Radioaktivni raspad se često sastoji od slijeda koraka (lanac raspada). Na primjer, U-238 se raspada prvo na Th-234, koji se raspada na Pa-234, koji se dalje raspada sve do stabilnog Pb-206:Većina produkata raspada atoma su i sami radioaktivni. To znači da radioaktivni nuklidi nemaju samo jedan jedini produkt raspada, već tačnije čitav lanac produkata raspada, gdje posljednji nuklid u lancu može biti stabilan. Za tvari koje imaju veći atomski broj od olova, posljednji stabilni nuklid je skoro uvijek izotop olova.

Svaki nuklid roditelj se spontano raspada na nuklide potomke. U velikom broju slučajeva, izotopi u lancu produkata raspada su daleko više radioaktivni nego originalni nuklid roditelj. Primjer je uranij, koji u svojoj čistoj formi nije opasno radioaktivan. Vrste stijena gdje se uran prirodno nalazi ipak mogu biti opasne po zdravlje, jer se tu jedan dio urana već raspao na radij.

Reference[uredi | uredi izvor]