Puškomitraljez

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bren, britanska verzija čehoslovačke Zbrojovke, u naoružanju britanske vojske i Commonwealtha od 1938. do 1991. godine

Puškomitraljez ili laki mitraljez je naziv za posebnu vrstu mitraljeza koja se prvi put pojavila početkom 20. vijeka u nastojanju da se pješadiji omogući veća vatrena moć, odnosno opskrbi je automatskim oružjem koje ne bi bilo tako glomazno kao tadašnji, u pravilu teški mitraljezi. Od ostalih mitraljeza se razlikuje po tome što ga može nositi i koristiti pojedinac, pa ga neki izvori smatraju ničim drugim do automatskom puškom.

Iako se prvi put pojavio za vrijeme rusko-japanskog rata, u većinu vojski je ušao za vrijeme prvog svjetskog rata. U drugom svjetskom ratu ga je istisnuo tzv. mitraljez opće namjene, mada se i danas koristi u mnogim vojskama.

Historijski primjeri[uredi | uredi izvor]

1900e–1920e[uredi | uredi izvor]

1920e–1950e[uredi | uredi izvor]

1950-e-danas[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: