Rügen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rügen

Rügen (lat. Rugia) je najveće njemački ostrvo (pokrajina Mecklenburg-Western Pomerania). Nalazi se u Baltičkom moru, a od kopna je odvojen morskim prolazom Strela Sumdom.

Ostrvo ima dugu historijsku tradiciju zahvaljujući prekrasnoj prirodi - dugim pješčanim plažama, prostranim šumama... Već od 19. vijeka na odmor su dolazili mnogi istaknuti ljudi kao što su Otto von Bismarck, Einstein i Thomas Mann. Za vrijeme nacističke vladavine, Hitler je upropastio jednu od najljepših plaža na ostrvu, izgradivši na njoj veliko odmaralište za 20.000 vojnika. Nakon Drugog svjetskog rata i podjele njemačke na Rügenu su ljetovali milioni stanovnika Istočne Njemačke, a na plažama ostrva uživao je tadašnji njemački predsjednik Erich Honecker. Danas ostrvo uglavnom posjećuju domaći turisti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]