Rapan kup

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Rapan kup je široj javnosti poznatiji pod savremenim nazivom Intertoto kup.

Rapan kup je dobio ime po Karlu Rapanu, austrijskom igraču, koji je između dva svjetska rata igrao za najpoznatije bečke klubove i austrijsku reprezentaciju. Svoje neosporno fudbalsko umijeće, Karl Rapan je dokazao kao i selektor reprezentacije Švicarske. U svijetu fudbalske taktike ostao je zapamćen po tome što je po prvi put u igru uveo slobodnog čovjeka u odbrani to jest takozvanog čistača. Rapanova životna ambicija je bila da naprvi evropsku klupsku ligu. Da bi ispunio svoj san morao je da nađe finansijsku podršku. Tada mu je pomogao Ernst Tomen, koji je u to vreme bio direktor Švicarske sportske prognoze. UEFA je dugo odbijala da prizna jedno takvo takmičenje zbog ekonomske povezanosti sa sportskom prognozom. Od 1961. godine, nakon što je Ernst Tomen postao potpredsednik UEFA-e, Kral Rapan je dobio zvanično odobrenje, ali ne i pokroviteljstvo, od strane UEFA-e da pokrene novo takmičenje. Od 1961. godine do 1967. godine takmičenje je započinjalo po grupama, dok se pobjednik takmičenja rješavao kroz plej-of utakmice. Od 1967. godine plej-of se više nije igrao. Rapan kup je postao jedino takmičenje na svijetu u kojem nije bilo pobjednika turnira. Od tada utakmice su se odigravale u terminima kada se nisu igrale nacionalne lige, kako bi prognostičari i u mrtvoj sezoni imali na šta da se klade.