Razgovor:Banovina Hrvatska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Šta je to[uredi izvor]

iz nekadašnje Banovine Hrvatske pripalo Crnoj Gori ? Ovo je autentična Hrvatska (tamno crveno na mapi)

Map of the Kingdom of Croatia (1868).png

, sve drugo je kasnije donijela roda...Nadam se da će početi da se vodi računa o tome da se na BS wikipediji prestane sa forsiranjem koječijih velikodržavnih projekata preko tuđe grbače.--Rethymno (razgovor) 02:57, 10 august 2019 (CEST)

Molim te pripazi malo na svoju nepristranost. O kakvoj "autentičnoj Hrvatskoj" to pričaš? O tamnocrvenom dijelu koji nije pao pod vlast Osmanskog carstva? Ne razumijem šta želiš postići s takvim komentarom. Karta prikazuje Austro-ugarsku podijelu Hrvatske. Nad Dalmacijom (žutim) su vladali Austrijanci, nad crvenim su Mađari. Članak je o jednoj historijskoj banovini Kraljevine Jugoslavije, a ne o nekoj izmišljenoj iredentističkoj tvorevini. --Koreanovsky (razgovor) 20:41, 10 august 2019 (CEST)
Da ne bi dolazilo do ovakvih komentara obratite pažnju na sami tekst. Šta je uopće i kada pripadalo Banovini Hrvatskoj, a da je danas u sastavu Crne Gore ? Ako ovo nije tekst koji propagira velikonacionalne ideologije ne znam šta jeste. Inače crveni dio nije regija koja nije pripadala Turskom carstvu nego osnovna hrvatska jedinica do 1867. godine znana pod imenom "BANSKA HRVATSKA" tj. jedina oblast na ovoj karti koja se tada nazivala Hrvatskom. Dakle znam odlično o čemu govorim. Zašto kažem "Donijela roda", moguće pomalo i pretjerano s čim se slažem, Tek nagodbom sa Ugarskom dolazi do stvaranja naredne "Kraljevine Hrvatske i Slavonije" sastavljene iz dotadašnjih "zemalja" Banske Hrvatske i Banske Slavonije, 1881. povećava se teritorija za Vojnu granicu ili Vojnu krajinu, u Kraljevini Jugoslaviji 1939. stvaranjem Banovine Hrvatske povećava se Hrvatska na dijelove Bosne i Hercegovine te Međimurje, dalmaciju i Dubrovnik a poslije rata stvara se NR Hrvatska koja se uvećava za Baranju, te pripojene oblasti oduzete Italiji: Istru, Cres i Lošinj, Lastovo te gradove Rijeku i Zadar...da li sam nešto slagao ili pogrešno napisao ?--Rethymno (razgovor) 15:25, 2 septembar 2019 (CEST)
Drugim riječima u tekstu treba "natuknuti" da je Dubrovnik oduzet Zetskoj banovini npr., a ne pisati dezinformacije o "povijesnoj hrvatskoj zemlji" Boki koja je oduzeta matici i pripojena Crnoj Gori iako ista NIKADA nije bila u sastavu Hrvatske nego Austro-Ugarske i prije toga Mletačke republike.--Rethymno (razgovor) 15:38, 2 septembar 2019 (CEST)