Razgovor:Evropska unija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Riječ "unija" se piše malim slovom u imenu Evropska unija (Europska unija).

U pravu si ako se rijec unija koristi kao prilog tj ta opise prvu rijec. Ako je rijec unija dio imena (Evropska Unija) onda mislim da se pise velikim slovom kao sto se pisu Sjedinjene Americke Drzave ili Velika Britanija. Mislim da je tako ali ako neko misli da nisam u pravu javite --Dado 18:21, 12 maj 2005 (CEST)

Promenite naslov clanka u Evropska unija. Ovako stvarno izgeda nepismeno.
Složio bih se sa Dadom. Evropska Unija poprima sve oblike jedne države i dotičnu treba posmatrati na isti način kao i SAD, što bi značilo ne treba mijenjati naziv članka već u izvršiti ispravke u tekstu. --Bosnawi 14:02, 24 maj 2005 (CEST)
I dalje se na slazem sa vama. Evropska unija nije drzava ma kako ona izgledala. Ona je zajednica drzava, a ne drzava. U enciklopediji se ne mogu upotrebljavati subjektivni, nego objektivni standardi i cinjenice. U samom clanku je napisano da Unija u vecini svojih segmenata poprima izgled drzave (federacije ili konfederacije). Dakle, nemojte biti u zabludi i preimenujte clanak u Evropska unija, jer se radi o medjunarodnoj (ili regionalnoj) organizaciji. Prosvrljajte malo po drugim balkanskim Vikipedijama, konsultujte pravopis, a mogli bi recimo u nekim od dnevnih novina pogledati kako se pise. Evo, recimo pogledajte na teletextu. Ima toliko izvora gde bi se moglo pogledati... Pozdrav s naboljom namerom!
Evo, da rezimiramo tako sto cete kliknuti na ovaj link i pogledati na koliko se mesta pise Evropska unija, a ne Evropska Unija. Pozdrav, i obavezno u buduce konsultujte neke izvore pre nego sto kazete svoj stav...
Hoce


Pored Hrvatske i Makedonija ima status zemlje-kandidat za EU. Moguce je da obje zemlje udju u EU u priblizno isto vrijeme, oko 2010. Cheers!

Za Hrvatsku je moguce ali za Makedoniju i Tursku jos nije. (Makedonija ima problema sa grckom, a Grcka pripada EU i mora odobriti da Makedonija ude, ali do sad jos se ne slaze sa tim). Sa strane EU je receno da kontaju cak da ce Makedonija tek 2020 uci u EU.

Potencijelni kandidati[uredi izvor]

Nisu kandidati kao Crna Gora, BiH, Srbija itd. navedeni koji nisu jos oficijelni kandidati, ali koji su vec potpisali sporazum o stabilizaciji i kojimo jos samo jedan korak do statusa za kandidata fali.