Razgovor:Napoléon Bonaparte

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

nije sveta helena nego sveta jelena

sveta je jelena samo na srpskom --Harač 14:40, 28 novembar 2005 (CET)


Tekst prebacen sa clanka Napoleon

Napoleon Bonaparte[uredi izvor]

Napoleon Bonaparte(15.avgust 1769.-5.maj 1821.) je bio general Francuske revolucije, i vladar Francuske kao Prvi konzul(Premier Consul) Francuske republike od 11.novembra 1789. do 18.maja 1804.,onda kao car Francuza(Emepreur des Francais) i kralj Italije pod imenom Napoleon I od 18.maja 1804. do 6.aprila 1814.,te kasnije nakratko od marta do 22.juna 1815..

Napoleon nije učinimo mnogo da razvije nove vojne strategije,osim što je izmislio novi sistem stavljanja granata u topovske baterije,ali je bez pogovora koristio visok kvalitet tadašnje francuske vojske(koja je bivala konstantno reformisana od raznih revolucionarnih gardi) da ostvari planove i dobije neke velike bitke.Njegove vojen akcije i strategije se još izučavaju na vojnim akademijama širom svijeta,i smtra se jednim od najvećih vojskovođa svih vremena.U perioud,nešto dužem od jedne decenije uspio je da uspostavi vlast u najvećem dijelu zapadne i srednje Evrope,osvajanjem ili stvaranjem savezništva sa nekim evropskim silama,sve do svoje katastrofalne invazije na Rusiju 1812. godine,a nakon toga i poraza u Bitci kod Leipziga u oktobru 1813.,što je dovelo do njegove abdikacije(odstupanja sa vlasti),nakon čega odlazi u izgnanstvo na ostrvo Elbu.Iznenadno je napravio povratak na političku scenu,tzv. 100 dana (les Cent Jours),ali je poslije toga ponovo teško poraen u bitci kod Waterloo-a,u današnjoj Belgiji 18.juna 1815. godine.Nakon toga slijedi predaja Britancima i jegovo izgnanstvo na ostrvo Sveta Helena,gdje je i umro šest godina nakon toga.

Djetinjstvo i rana mladost[uredi izvor]

Rođen je kao Napoleon Buonaparte(na Korzici Nabulione ili Nabolione),u gradu Ajjacio na ostrvu Korzici,15.avgusta 1769. godine,samo godinu dana nakon što je ostrvo predano Francuskoj od Republike Genove.Kasnije je uzeo ime,koje je zvučalo više francuski,Napoleon Bonaparte.Njegova familija je bila iz plemstva,i živili su na Korzici.Njegov otac Carlo Buonaparte,advokat,imenovan je zastupnikom Korzike na dvoru Luja XVI,1778. godine,gde je ostao nekoliko godina.Ali ipak,najveći uticaj na Napoleona je imala njegova majka Maria Letizia Ramolino.Njen je čvrsti i strogi odgoj uspio ukrotiti nestašnog Napoleona,kojeg su tada,kao djeteta,zvali "Rabullione(Buntovnik)".


Zanimljiva mladost[uredi izvor]

Napoleon je imao jako uzbudljiv život.Njegov otac je bio aktivan u pokretu,koji je Korziku htio odvojiti od Genove,i zato je lesto bježao po cijeloj Korzici,a vojnici Genove su ga pratili i hapsili cijeli njegov radni vijek.Letizia je bila trudna sa Giuseppeom(francuski naziv je Joseph) i Napoleona u utrobi,za vrijeme proganjanja njezinog muža Carla.

Napoleon je rođen na jednom tvrdom kauču,u staroj kućici njegovih roditelja.Bio je drugo od osmero djece.Letizia je bila jako religiozna,i nazvala je Napoleona prema staroj egipatskoj religijskoj figuri.

Napoleonovi roditelji su bili veoma obzirni prema svojoj djeci.Njemu i Giuseppeu su dali uništenu sobu,u kojoj se mogu igrati.Tu su se najčešče hrvali i igrali dječjih igara.Napoleon je kao dijete dobio nadimak Rabullione,što znači "onaj koji se za sve buni i sve ga zanima".

Kao mladić je bio jako nizak rastom,ali je bio jako temperamentan.Iako je bio puno manji,i godinu dana mlađi,često puta je pretukao svog starijeg brata Giuseppea.Ovakvu je temepramentnu narav zadržao cijeli život.

Napoleonova majka,Letizia,je bila jako religiozna osoba.Bila je pobožna katolkinja.Odlazila je na misu svaki dan,kad je bila u gradu.Ona je prenijela vjesrak uvjerenja na Napoleona u njegovom djetinjstvu i mladosti.Tjerala ga ja na misu svake nedjelje,a kad ne bi došao,ili bi pobjegao,svaki put ga je istukla i ošamarila.U daljnjim godinama života Napoleon je gubio religioznost i nije bio toliko pobožan.Jedan od glavnih uzroka je bila činjenica da se školovao u Briennu,Francuska,gdje je katolička vjera tretirana kao odvratna i sa gađenjem.

Napoleon je imao jak superego,i bio je jako samouvjeren.Njegova majka ga je kao djeteta tjerala da prati svog oca kriomice,dok je on odlazio u lokalnu gostionicu.