Razgovor:Petar II, kralj Jugoslavije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Tromeđa[uredi izvor]

Triglav se zapravo nalazio blizu tromeđe Jugoslavije, Italije i Austrije do 1938. A, marta 1938. Njemačka je izvršila Anšlus Austrije i pripojila je Trećem rajhu. Tako da se Jugoslavija od tada graničila sa Njemačkom. Nakon Aprilskog rata, sjeverni dio Slovenije pripojen je Njemačkoj a južni Italiji.--Свифт (razgovor) 14:50, 9 decembar 2019 (CET)

takva okupaciona stanja se historijski ne definišu. Znači li to da je i Pariz bio u Njemačkoj?--AnToni(R) 14:56, 9 decembar 2019 (CET)
Nije to bilo okupacijsko stanje već aneksija pripajanje, niko tada zbog Austrije nije zaratio sa Njemačkom. To je bilo od tada činjenično stanje da se Jugislavija graniči sa Njemačkom. Inače, Jugoslavija je potpisala Trojni pakt u Beču u Njemačkoj 25. marta 1941. a ne u Austriji.--Свифт (razgovor) 15:23, 9 decembar 2019 (CET)
Beč je u Austriji! Nije ni Beograd bio u Trećem Rajhu, a ni Pariz a ni Maribor. Okupirane i anektirane teritorije u ratu se ne tretiraju kao pravna društvena tajednica. Nemojte mijenjati historiju--AnToni(R) 16:06, 9 decembar 2019 (CET)
Očigledno da bi se razrešile sve nedoumice po ovom pitanju trebalo bi napisati članak Anšlus koji postoji na većini vikipedija.--Свифт (razgovor) 16:17, 9 decembar 2019 (CET)
Nije ovde reč o pogrešnoj historijskoj logici već o vašem neznanju. Vi ste prvo tvrdili da se Jugoslavija nikada nije graničila sa Njemačkom pa kada sam naveo argumente vi ste počeli da vrdate i da se branite tezom o okupacijskom stanju. Pravno i historijski gledano postoji velika razlika između okupirane i anektirane teritorije. Primera radi, Bosna je od 1878. bila okupirana od strane Austrougarske a od 1908. ista Austrougarska je izvršila aneksiju Bosne, kršeći time Berlinski ugovor iz 1878. Da ne postoji razlika sigurno da Austrougarska ne bi vršila aneksiju. Inače, anšlus Austrije i pripajanje Njemačkoj je osnovna lekcija iz Drugog svjetskog rata. U svakom slučaju, nemam nemere da učestvujem u sukobu izmena, koji ste vi započeli navodeći neistinit podatak da se Jugoslavija i Mjemačka nikada nisu graničili.--Свифт (razgovor) 16:56, 9 decembar 2019 (CET)
I dalje tvrdim da Jugoslavija nije nikada graničila sa Njemačkom. Granica Trećeg Rajha je bila tamo gdje je bila, a poimanje činjenica koje Vi prezentirate, nema realne osnove. Dalje se postavlja pitanje šta je to vazno da je Petar bio na njemačkoj granici. Slika pokazuje Triglav i slijedeći tu logiku može se napisati da je bio u Karantaniji...--AnToni(R) 17:01, 9 decembar 2019 (CET)
To onda više govori o vašem ličnom stavu nego o historijskim činjenicama kada tvrdite da se Jugoslavija i Njemačka nisu nikada graničili. Opis fotografije sadržao je datum i osnovne informacije o vremenu kada je nastala, a date su kako bi se neko informisao i nešto saznao što vi uporno odbijate. Beč se tokom historije nalazio u Habsburškom, Austrijskom, Austrougarskom carstvu, u Njemačkoj i republici. Pošto se radi o 1939. logično je navesti informacije iz tog doba, a ne iz srednjovekovne Karantanije.--Свифт (razgovor) 17:30, 9 decembar 2019 (CET)
Pošto se govori o periodu kada Beč jeste bio dijelom Njemačke pravilno bi bilo koristiti kako je kolega Свифт napisao. Naravno, može se uvijek nekom napomenom dodatno razjasniti stvar, dodati u zagradi današnja austrijska granica i sl. Kontekst je bitan, čitaoc bi možda pomislio da je Austrija postojala 1939, a ona definitivno nije postojala kao nezavisna država te godine. Haris (razgovor) 20:59, 9 decembar 2019 (CET)