Razgovor:Pitagorina teorema

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

treba postaviti stepene na formulu c2=a2 + b2

Teorema[uredi izvor]

Munjo, mislim da nemaš pravo! Kao akademski wiki urednik trebao bi težiti perfekciji u matematskoj definiciji. Kvadrat koristiti je nije precizno. možda koristiti izraz kvadrat vrijednosti dužine ili tomu slično. u  teoremi se radi, što kao tehnicar i inženjer znaš, o površinama. ovako se može protumačiti, da se kvadrati kao geometrijski likovo sabiraju, a to ne ide. ko je god napisao taj uđbenik pisao ga je lišem nelogičnom nivou. ovdje se radi o zbiru površina a ne o zbiru kvadrata!--AnToni(R) 18:38, 23 juli 2019 (CEST)

Kvadrat u ovom slučaju znači matematičku operaciju kvadriranje. Dokaz za to je postojanje termina kao što su: kvadrat zbira (a+b)^2 = a^2+2ab+b^2, kao i kvadrat razlike (a-b)^2, između ostalih. --Munja (razgovor) 19:45, 23 juli 2019 (CEST)
U definiciji kvadrata zbira i zbira kvadrata su brojcani ili opći parametri. u ovoj se teoremi govori o površini i mi smo< vjerovatno jedina wiki koja definiše teoremu na banalni neuki način, kao ona pjesmica: "Kvadrat na hipotenuzom, to zna svako dete, ravan je zbiru kvadrata nad obe katete". pojednostavljena pjesmica za treći osnovne! ovdje bi se teoreme trebale stručnije definisati!--AnToni(R) 19:52, 23 juli 2019 (CEST)