Razgovor:The Beatles

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pitanje je da li treba prevoditi izvorna imena pjesama i albuma sa engleskog na bosanski? Ovako izgleda vrlo smiješno, čak ako i zanemarimo greške.

Negdje drugdje sam vidio da ovako rade ali meni je svejedno. Promjenit cu malo kasnije. Ipak nevidim gdje sam pogrjesio sa prevodom? - a.l.

Nisam mislio baš grube greške, nego nedosljednost, kao što neke ne prevodiš ("Love me do"), koristiš neknjiževne izraze ("bezbeli" jeste riječ često korištena u bosanskom, ali nije uvrštena u književni tj. standardni jezik), te imaš nedovršenu rečenicu koja je gramatički neispravna ("ali sada Bitlsi su također imali umjetničku ____"). Nemoj me shvatiti ogrešno, samo s najboljom namjerom pitam da li treba da imamo neke osnovne stilske okvire kao što je uputa o prevođenju imena pjesama, ličnih imena i slično, te o pisanja imena po Vuku ili ne. Mislim da bi iako je slobodna imati neki stilski obrazac koji bi korisnicima olakšao nalaženje potrebnih podataka. Svako ima svoj stil, te je time svaki stil subjektivan što Wikipedia ne bi trebala da bude.

Ok. "Bezbeli" ču zamijeniti sa "naravno". Međutim što se tiče nedovršene rečenice, nisam znao kako da prevodim "Artistic credibility"
80.65.90.35, ako negjde ima grešaka u članku (ili ako prijevod nije kompletan), slobodno izmijeni članak. Poboljšaj ga, ispravi greškice, dodaj i oduzmi sadržaj. Oblikuj ga u smjeru u kojem misliš da treba da bude oblikovan. U tome je i cijela poenta stvari. Slažem se da je nedostatak stilkog vodiča bolna tačka, al na nama je svima da ga napravimo pa da ne bude. Ovoga smo se i ranije doticali te ću sam započeti Wikipedia:Stilski vodič uskoro (uz pomoć svih korisnika, nadam se). Prvo želim da da interfejs bude koliko-toliko lokalizovan, tako da je pristupačan većem broju korisnika. I imaj na umu da po prirodi Wikpedije ni jedan članak nikada nije završen ni kompletan - poboljšavamo stvari konstantno kako i gdje stignemo... E.B. 05:40, 26 dec 2004 (CET)