Razgovor:Veliki prasak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

== LHC ==

najavljauje se da ce u srijedu iz svicarske biti poslane rakete koje ce biti simulacija velikog praska. dali je to istina? i kakve posljedice mogu biti?

Nije u pitanju nikakva raketa niti simulacija velikog praska. U srijedu se pokrece dosada najveci akcelator cestica LHC ([1]). Glavni cilj akcelatora je da dokaze postojanje Higgsovog bozona ([2]). Prema proracunima LHC ce takodjer proizvoditi minijaturne crne rupe koje bih trebale "ispariti" (Hawkingova radijacija). Neki laici smatraju da bih takva rupa mogla se mogla poceti siriti. Ocekuje se takodjer da ce LHC, kada bude pokrenut "punom parom", producirati takozvane strangelet-e koji su hipoteticki objekti prema standardnom modelu fizike i se sastoje od iste kolicine gornjih, donjih i stranih kvarkova. Hipoteticki (i veoma pojednostavljeno) obicna materija moze promjeniti formu pri dodiru sa strangelet-ima sto bih moglo dovesti do toga da sve cestice na zemlji promjene formu. Odprilike to su te dvije moguce posljedice. Znaci jedna moze biti totalno odbacena dok za drugu postoji veoma mala mogucnost. Pozdravi --EmirA 21:48, 4 septembar 2008 (CEST)

Posljednja sekcija[uredi izvor]

Za Zagora ili Palapu (ko već prije vidi): Kad uhvatite, pogledajte posljednju sekciju. Nalijepljen je šablon "Priča" (odavno tako stoji). Mijenjao sam neke sitnice, a vama ostavljam da vidite šta bi se tu dalo još popraviti i kako (nestalo mi je snage za razmišljanje dok sam sredio ostatak članka). Naravno, ovo ima potencijal za megačlanak (odabrani je na 13, a dobri na 5 Wikipedija), ali sad je bitnije srediti ovo što ima. -- KWiki (razgovor) 14:38, 13 juni 2015 (CEST)