Razgovor o kategoriji:Društvo srednjovjekovne Bosne

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kategorizacija[uredi izvor]

Potrebno je temeljno preurediti ovu kategoriju, ali najprije definisati koji članci pripadau u nju, a zatim je raščlaniti na podkategorije! Inače se gubi preglednost i smisao kategorizacije! --AnToni(razgovor) 14:34, 8 septembar 2013 (CEST)[odgovori]

Dobra ideja. Treba ovo malo pretresti. Ali od vrha ne od kraja.

Kao prvo predlažem da se u glavnoj kategoriji SREDNJOVJEKOVNA BOSNA (u kojoj ide samo glavni članak a ostalo su podkategorije koje se granaju) izbace ČLANCI u kategoriji Srednjovjekovna Bosna (oni su već kategorizirani u podkategorijama ili ih treba ubaciti u podkategorije)

Drugo. Treba da se u glavnu kategoriju SREDNJOVJEKOVNA BOSNA uvede jedna podkategorija pod nazivom (Vjerski odnosi u srednjovjekovnoj Bosni).U tu kategoriju treba ubaciti sadašnju podkategoriju (Crkva bosanska), a kasnije će tu biti prostor za kategorije o katoličanstvu i dr. vjerskoj tematici u sr. Bosni.

Dalje: idemo na nižu razinu. U podkategoriju (Srednjovjekovna bosanska vlastela) treba prebaciti iz (Društvo srednjovjekovne Bosne) svu vlastelu poimenično pa presložiti u rodove. U podkategoriju (Srednjovjekovna bosanska vlastela) treba prebaciti iz (Društvo srednjovjekovne Bosne) bosanske kraljeve i banove, najbolje u zajedničku kategoriju: Srednjovjekovni bosanski vladari.

U kategroji Društvo u srednjovjekovnoj Bosni ostaju članci koji uopćeno govore o društvenoj strukturi, podkategorija Vlasi u srednjovjekovnoj Bosni, a treba uvesti još neke podkategorije kao što je Diplomatska služba u srednjovjekovnoj Bosni.

Može li to neko polako pripremiti.--hase (razgovor) 17:17, 8 septembar 2013 (CEST)[odgovori]

Rasteretio sam Društvo srednjovjekovne Bosne. Sada je gužva u (Kategorija:Srednjovjekovna bosanska vlastela). Tamo sada treba napraviti podkategorije i sve će ljepše igledati.Neke od traženih podkategorija su: Sankovići; Hrvatinići; Kosače; Pavlovići; Nikolići; Zlatonosovići; Dinjičići -Kovačevići; Komlinovići; Bogavčići - Radivojevići - Jurjevići -Vlatkovići; Bosanski vladari (sa podkategorijama Bosanski kraljevi, Bosanski banovi, Bosanske princeze). Može li to tko napraviti.--hase (razgovor) 19:08, 8 septembar 2013 (CEST)[odgovori]

Prijedlog izmjena[uredi izvor]

Iz ove rubrike treba izbaciti Crkva bosanska (jer se sav sadržaj nalazi gdje i treba u kategoriji Vjerski odnosi u srednjovjekovnoj Bosni). Treba izbaciti i Bosansko plemstvo (sadržano je u kategoriji : Srednjovjekovna bosanska vlastela)

U Kategoriji Društvo srednjovjekovne Bosne trebalo bi instalirati sljedeće dvije podkategorije koje omogućavaju bolji pregled:

  • Društveni slojevi u srednjovjekovnoj Bosni (a tu bi išli članci uopćeni tipa Vlastela, Velmože, Roblje, Stranci, svećenstvo i sl)
  • Titule i zvanja u srednjovjekovnoj Bosni (a ovdje bi moglo ići Kralj, Ban, knez, vojvoda, gradski knez, protovestijar, tepčija,ručnici, svjedoci itd.) --hase (razgovor) 08:29, 20 septembar 2013 (CEST)--hase (razgovor) 14:49, 9 septembar 2013 (CEST)[odgovori]