Reiki

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Simbol Reiki liječenja

Reiki je tehnika nekonvencionalnog liječenja energijom. Koristi za smanjenje stresa i relaksaciju kao i za liječenje. Proces se pokeće aktiviranjem simbola i polaganjem ruku uz uvjerenje da životna energija teče kroz ljude. Prema reiki-u ako neko ima nisku životnu energiju tada je osoba podložna bolestima i stresu, a ako se radi o visokoj energija osoba se osjeća zdravije i sretnije. Mikao Usui je nakon 21-dnevnog posta i mediatacije prema vlastitom uvjerenju dobio simbole i dozvolu za širenje Reikija među ljudima novog doba. U ranim godinama 20. vijeka u Japanu je osnovao Reiki tvrdeći da je moguće liječiti ljude energijom bez gubljenja vlastite energije.

Porijeklo imena[uredi | uredi izvor]

Ime Reiki vodi porijeklo iz japanskog izgovora dva kineska karaktera koja se koriste da opišu energiju. "Rei" (霊) znači duša, duh i "Ki" (気) znači dah, plin ili životna energija.[1][2]

Porijeklo Reikija[uredi | uredi izvor]

Japanski Tendai budist po imenu Mikao Usui je otkrio Reiki nakon duge meditacije, posta i molitve. Zapisao je da je dobio mistično otkrivenje i da je postigao znanje i spiritualnu moć da primijeni energiju zvanu Reiki na ljude.

Teorija i praksa[uredi | uredi izvor]

Osobe koje prakticiraju Reiki, koriste tehniku "polaganja ruku" na tijelo ili iznad tijela za koje tvrde da kanaliziraju energiju Ki. Ta energija je energija univerzalnog duha ili spiritualne prirode (Rei). Kroz dlanove osobe koja primjenjuje Reiki se kanalizira energija koja ima za svrhu da liječi osobu kojoj je ovaj tretman potreban. U Reiki seansi se od pacijenta očekuje da legne i da se opusti. Osoba koja kanalizira energiju kroz sebe pokreće svoje ruke blizu i oko tijela primatelja, odnosno pacijenta. Pacijent mora biti otvoren za ovu vrstu liječenja i za primanje energije da bi liječenje bilo efektno.

Kritike[uredi | uredi izvor]

Doktori, akademici izražavaju zabrinutost kada pacijenti koji boluju od nekih teških oboljenja izaberu Reiki kao metod liječenja. Protivnici ove metode tvrde da je to ništa drugo do eksploatacija straha i nade ljudi koji boluju od teških oboljenja, a daje im se za uzvrat ništa drugo sem placebo efekta. Rimokatolička crkva smatra da je Reiki otvaranje vrata zlim silama i okultnom.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Jack Halpern (1990). New Japanese-English Character Dictionary (新漢英字典) (NTC reprint izd.). Kenkyūsha.
  2. ^ "Reiki". Oxford English Dictionary (OED). 2003.