Idi na sadržaj

Richard Goldstone

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Richard Goldstone

Richard Joseph Goldstone (rođen 26. oktobra 1938.) jeste južnoafrički sudija . Nakon što je 17 godina radio kao komercijalni pravnik, vlada Južne Afrike imenovala ga je da radi u Vrhovnom sudu Transvaala od 1980. do 1989. i Apelacionom odjelu Vrhovnog suda Južne Afrike od 1990. do 1994.

Smatra se jednim od nekoliko liberalnih sudija koji su donijeli ključna rješenja koja su potkopavala aparthejd unutar sistema ublažavajući najgore posljedice rasnih zakona u zemlji. Između ostalih važnih presuda, Goldstone je usvojio Zakon o grupnim područjima - prema kojem je nebijelcima zabranjen život u "samo bijelim" područjima - praktički neizvediv ograničavanjem deložacija. Kao rezultat toga, krivično gonjenje prema tom aktu praktično je prestalo.

Tokom tranzicije iz aparthejda u multirasnu demokratiju ranih 1990-ih, vodio je utjecajnu istragu Goldstonove komisije o političkom nasilju u Južnoj Africi između 1991. i 1994. Goldstoneov rad omogućio je da višestranački pregovori ostanu na putu uprkos ponovljenim izbijanjima nasilja, a njegova spremnost da kritizira sve strane dovela je do toga da je proglašen "čovjekom s najviše povjerenja, zasigurno najpouzdanijim članom bijelog establišmenta" u Južnoj Africi.[1] Zaslužan je za neizostavnu ulogu u tranziciji i postao je poznata javna ličnost u Južnoj Africi, privlačeći široku međunarodnu podršku i interes.

Goldstonov rad na istrazi nasilja doveo je direktno do toga da je nominovan za prvog glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju i Ruandu od augusta 1994. do septembra 1996. Procesuirao je niz ključnih osumnjičenih za ratne zločine, posebno političke i vojne lidere bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Po povratku u Južnu Afriku zauzeo je mjesto u novoosnovanom Ustavnom sudu Južne Afrike, za kojeg ga je nominirao predsjednik Nelson Mandela. 2009. godine Goldstone je vodio misiju za utvrđivanje činjenica koju je kreiralo Vijeće UN-a za ljudska prava radi istrage kršenja međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava povezanih s ratom u Gazi.[2][3] Misija je zaključila da su i Izrael i Hamas potencijalno počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, što su nalazi koji su izazvali bijes u Izraelu i pokretanje lične kampanje protiv Goldstonea.[4] 2011. godine, u svjetlu istraga izraelskih snaga koje su pokazale da nisu namjerno gađali civile kao pitanje politike, Goldstone je napisao da su u to vrijeme bili dostupni dokazi koji su bili dostupni kasnije, Goldstoneov izvještaj drugačiji dokument.[5]

Dok je Goldstone još bio dijete, djed ga je poticao da studira pravo. Kasnije se prisjetio: "Moj djed je kada sam imao oko četiri godine odlučio da ću biti advokat, pa sam uvijek pretpostavljao da jesam. Pokazalo se da je to bila mudra odluka." [6] Goldstone se školovao u školi kralja Edwarda VII u Johanesburgu [7] a potom je pohađao šestogodišnji kurs pravnih studija na Univerzitetu Witwatersrand, na kojem je diplomirao 1962. godine sa BA LLB cum laude.[2]

1990. predsjednik FW de Klerk započeo je pregovarački proces koji je 1994. godine trebao dovesti do kraja aparthejda. U to su vrijeme Južnu Afriku mučili redovni masakri dok su se članovi Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) i Stranke slobode Inkatha (IFP) borili za dominaciju. Policija i snage sigurnosti često su na demonstracije reagirali neselektivnom snagom, a ANC je tvrdio da je pretpostavljena " Treća sila " bila uključena u tajnu destabilizaciju. Nasilje je izazvalo ozbiljne probleme u izgradnji povjerenja između strana.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Keller, Bill (8. 3. 1993). "Cape Town Journal; In a Wary Land, the Judge Is Trusted (to a Point)". The New York Times. Pristupljeno 27. 5. 2010.
  2. ^ a b "Richard J. Goldstone Appointed to Lead Human Rights Council Fact-finding mission on Gaza Conflict". Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights. 3. 4. 2009. Arhivirano s originala, 1. 7. 2012. Pristupljeno 11. 7. 2021. Greška kod citiranja: Neispravna oznaka <ref>; naziv "unhrc_pr" definiran je nekoliko puta s različitim sadržajem
  3. ^ "UN appoints Gaza war-crimes team". BBC News. London. 3. 4. 2009. Pristupljeno 3. 4. 2009.
  4. ^ "Judge Goldstone to visit Israel, says minister". The Guardian. London. Associated Press. 5. 4. 2011.
  5. ^ Goldstone, Richard (1. 4. 2011). "Reconsidering the Goldstone Report on Israel and war crimes". The Washington Post. Pristupljeno 1. 4. 2011.
  6. ^ Shaw, John (2002). Washington diplomacy: profiles of people of world influence. Algora Publishing. str. 61. ISBN 978-0-87586-160-9.
  7. ^ The International Who's Who 2004. Europa Publications. 2003. str. 624. ISBN 978-1-85743-217-6.