Idi na sadržaj

Hamas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hamas (arapski: حماس Hamās, akronim od arapski: حركة المقاومة الاسلامية Harakat al-muqāwama al-islāmiyya, što približno znači "Islamski pokret otpora", dok se taj izraz u arapskom koristi za "oduševljenje") je politička organizacija odana islamističkim principima koju Evropska unija, SAD i dosta drugih zemalja svijeta smatraju terorističkim udruženjem. Usko je povezana sa muslimanskim bratstvom. Njen proklamovirani cilj je "uništenje cionističke i vještačke tvorevine države Izraela" i "uspostavljanje palestinske države na tom okupiranom području, kao i na područjima Gaze i Zapadne obale".

U novijoj historiji je poznata i uspješno djeluje kao politička partija u palestinskim autonomnim oblastima. U januaru 2006, ova grupa je pobijedila na palestinskim parlamentarnim izborima, gdje je osvajanjem apsolutne većine mandata u parlamentu, zbacila sa vlasti do tada vladajuću frakciju Fatah. Poslije krvavih unutrašnjih borbi sa Fatahom preuzima kontrolu nad pojasom Gaze dok Fatah ostaje u kontroli Zapadne obale.

Osnivanje[uredi | uredi izvor]

Hamas je osnovan 1987., iz militantnog krila Muslimanskog bratstva. Hamas je decentralizovana organizacija, koja pri vrbovanju novih simpatizera i sponzora, promovisanju svojih ciljeva i rasturanja propagandnog materijala, djeluje tajno ali i javno.

Posebno omiljena među palestincima iz Gaze, Hamas dobija sve više na zamahu i u drugim predjelima Bliskog istoka. Najviše zbog otvorene i oružane borbe protiv Izraelske okupacije ali i zbog angažovanja na socijalnom planu, organizovanju rada škola i drugih dobrotvornih akcija.

Pri svojoj borbi protiv okupacije Hamas je poznat po korištenju atentatora samoubica. Opravadanje za ovo Hamas nalazi u vojnoj nadmoći Izraela.

Hamas označava cijeli region Palestine - samim tim i Izrael, kao vještačku cionističku tvorevinu - kao islamsku kolijevku koju ne treba nikada prepustiti jevrejskim doseljenicima.

Ideologija[uredi | uredi izvor]

Osnivačka povelja Hamasa iz 1988. proklamuje "dizanje božije zastave iznad svakog palestinskog pograničnog kamena", kao ideološki cilj te organizacije. Posljedica toga bi bilo ukidanje cionističke države Izrael.

Vođe Hamasa negiraju postojanje holokausta. U međuvremenu od Izraela likvidirani vođa hamasa Abd el-Aziz ar-Rantisi, je svojevremeno izjavio da se holokaust nikada nije desio i da su cionisti podržavali i finansirali naciste.[nedostaje referenca]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]