Rimski most na Orlji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rimski most na Orlji
PremošćujeOrlja
MjestoKlinčići, Olovo
Vrijeme gradnjeOsmanlijski period
NamjenaPješački
MaterijalKamen
Ukupna dužina8,50 m
Širina mosta2,20 m

Rimski most na rijeci Orlji je jednolučni kameni most na području općine Olovo, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Most poznat kao Rimski most nalazi se nedaleko od Olova na rijeci Orlji koja se ulijeva u Krivaju između sela Klinčići i zaseoka Zaljani. Most se nalazi nekoliko stotina metara prije nego što Orlja ulazi u svoj duboki kanjon.

Danas je nemoguće odrediti koliko su ovakvi objekati rimski, na rimskim temeljima, ili su nastali u kasnijem periodu.

Nalazi se na trasi starog rudarskog drumskog pravca koji je iz Olova i okolnih naselja kao područja sa rudnicima srebra i olova vodio preko Očevije prema Varešu. Vrijeme izgradnje mosta nije poznato, ali se na osnovi same lokacije može izvesti zaključak da je most na ovom mjestu mogao postojati još u rimsko vrijeme. Sagrađen je u osmanskom periodu, ali se ne zna tačno vrijeme gradnje.

Opis[uredi | uredi izvor]

Dužina mosta iznosi 8,50 m, visina 2,50 m, dok ukupna širina mosta na iznosi 2,20 m.

Ovaj stari kameni most je zanimljiv jer je u gradnji mosta, kako je tek novijim istraživanjima ustanovljeno, kao materijal korišteno nekoliko srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika - stećaka. Stećci su ugrađeni u gornji, danas gazeći dio mosta, tako da su dobro vidljivi. Ukupno je korišteno 4-5 stećaka sljemenjaka i 1-2 u obliku sanduka. U temeljima i u donjem dijelu mosta nisu korišteni stećci. Bočne strane stećaka, koji su ugrađeni u luk mosta, sužene su prema dolje da bi se uklopile u lučnu konstrukciju mosta. Jedan sljemenjak koji je ugrađen u krunu mosta je sa donje strane udubljen po dužini, da bi vrh luka mosta bio oblikovan, tj. da bi most imao istaknut lučni svod.

Most na rijeci Orlji je u vrlo lošem građevinskom stanju, pa ga koriste samo pješaci.

Raniji autori o starim mostovima u Bosni i Hercegovini ne navode da su za gradnju ovog mosta korišteni stećci. Rimski most na rijeci Orlji je proglašen nacionalnim spomenikom. U odluci nigdje se ne navodi da su za gradnju mosta korišteni stećci.[1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Šefik Bešlagić, Sarajevo 1971. -Stećci, kataloško-topografski pregled
  • Džemal Čelić, Mehmed Mujezinović, Sarajevo: Sarajevo - Publishing, 1998. -Stari mostovi u Bosni i Hercegovini.
  • Mirnes Hasanspahić, 2014. Baština sjeveroistočne Bosne. br. 6. JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, (95-101) -'Kulturno-historijsko naslijeđe oko izvora i gornjeg toka rijeke Orlje u blizini Olova

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]