Rimski most na Orlji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Rimski most na rijeci Orlji)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rimski most na Orlji
Premošćuje Orlja
Mjesto Klinčići, Olovo
Vrijeme gradnje Osmanlijski period
Namjena Pješački
Materijal Kamen
Ukupna dužina 8,50 m
Širina mosta 2,20 m

Rimski most na rijeci Orlji je jednolučni kameni most na području općine Olovo, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Most poznat kao Rimski most nalazi se nedaleko od Olova na rijeci Orlji koja se ulijeva u Krivaju između sela Klinčići i zaseoka Zaljani. Most se nalazi nekoliko stotina metara prije nego što Orlja ulazi u svoj duboki kanjon.

Danas je nemoguće odrediti koliko su ovakvi objekati rimski, na rimskim temeljima, ili su nastali u kasnijem periodu.

Nalazi se na trasi starog rudarskog drumskog pravca koji je iz Olova i okolnih naselja kao područja sa rudnicima srebra i olova vodio preko Očevije prema Varešu. Vrijeme izgradnje mosta nije poznato, ali se na osnovi same lokacije može izvesti zaključak da je most na ovom mjestu mogao postojati još u rimsko vrijeme. Sagrađen je u osmanskom periodu, ali se ne zna tačno vrijeme gradnje.

Opis[uredi | uredi izvor]

Dužina mosta iznosi 8,50 m, visina 2,50 m, dok ukupna širina mosta na iznosi 2,20 m.

Ovaj stari kameni most je zanimljiv jer je u gradnji mosta, kako je tek novijim istraživanjima ustanovljeno, kao materijal korišteno nekoliko srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika - stećaka. Stećci su ugrađeni u gornji, danas gazeći dio mosta, tako da su dobro vidljivi. Ukupno je korišteno 4-5 stećaka sljemenjaka i 1-2 u obliku sanduka. U temeljima i u donjem dijelu mosta nisu korišteni stećci. Bočne strane stećaka, koji su ugrađeni u luk mosta, sužene su prema dolje da bi se uklopile u lučnu konstrukciju mosta. Jedan sljemenjak koji je ugrađen u krunu mosta je sa donje strane udubljen po dužini, da bi vrh luka mosta bio oblikovan, tj. da bi most imao istaknut lučni svod.

Most na rijeci Orlji je u vrlo lošem građevinskom stanju, pa ga koriste samo pješaci.

Raniji autori o starim mostovima u Bosni i Hercegovini ne navode da su za gradnju ovog mosta korišteni stećci. Rimski most na rijeci Orlji je proglašen nacionalnim spomenikom. U odluci nigdje se ne navodi da su za gradnju mosta korišteni stećci. [1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Šefik Bešlagić, Sarajevo 1971. -Stećci, kataloško-topografski pregled
  • Džemal Čelić, Mehmed Mujezinović, Sarajevo: Sarajevo - Publishing, 1998. -Stari mostovi u Bosni i Hercegovini.
  • Mirnes Hasanspahić, 2014. Baština sjeveroistočne Bosne. br. 6. JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, (95-101) -'Kulturno-historijsko naslijeđe oko izvora i gornjeg toka rijeke Orlje u blizini Olova

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]