Rođen (1990)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Rođen (1990.))
Idi na: navigacija, traži
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Rođen
Režiser: E. Elias Merhige
Producent: E. Elias Merhige
Scenarist(i): E. Elias Merhige
Uloge: Brian Salzberg
Donna Dempsey
Stephen Charles Barry
Muzika: Evan Albam
Žanr: eksperimentalni
horor
nijemi film
Kinematografija: E. Elias Merhige
Datum izlaska: 30. april 1990. (Međunarodni filmski festival u San Franciscu, SAD)[1]
Trajanje: 78 minuta
Zemlja: Sjedinjene Države
Jezik: engleski
Za upotrebu riječi u Novom zavjetu i kršćanskoj teologiji vidi monogenēs.

Rođen (engl. Begotten[2]) jeste američki eksperimentalni/horor film čiji scenarij, produkciju i režiju potpisuje E. Elias Merhige.

Film se bavi pričom o Postanku i njegovoj reimaginaciji. Merhige je u raspravi s pitanjima i odgovorima otkrio da je njegova primarna inspiracija bilo iskustvo bliske smrti koje je proživio u dobi od 19 godina nakon automobilske nesreće. Mehrige je također izjavio da bi volio da ovaj film postane prvi dio trilogije. U traženju primjerenih finansijskih izvora naišao je na poteškoće pa se u to vrijeme nije znalo ako/kada će druga dva filma biti snimljena. Drugi film neslužbene trilogije, 14-minutni film naslovljen Zveket nebeskih ptica, bavi se evolucijom. Premijerno je prikazan 2006. godine na Turner Classic Moviesu, a snimljen je u sličnom vizualnom stilu.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Priča počinje s odjevenim "Bogom" koji obilno krvari nakon što se eviscerirao, a čin naposljetku završava njegovom smrću. Žena, Majka Zemlja, izranja iz njegovih ostataka, uzbuđuje mu tijelo, te se oplođuje njegovim sjemenom. Nakon što je zatrudnjela odlazi tumarati nepreglednim i golim krajolikom. Trudnoća se izražava u potpuno odraslom čovjeku u grčevima kojeg prepušta njegovim snagama. "Zemljin Sin" susreće skupinu bezličnih nomada koji ga zgrabe nečim što se doima poput vrlo duge pupkovine ili užeta. Zemljin Sin povraća organske dijelove, a nomadi ih uzbuđeno prihvataju kao darove. Nomadi naposljetku primiču čovjeka vatri i spaljuju ga. "Majka Zemlja" pronalazi uskrslog čovjeka i tješi ga. Ona ga obuzda sličnom pupkovinom. Pojavljuju se nomadi i počinju je silovati. Zemljin Sin ostaje sam tugovati nad beživotnim tijelom. Pojavljuje se skupina likova koji je odnose i raščlanjuju, vrativši se potom po Zemljinog Sina. Nakon što i njega također raščlane, skupina zakopava ostatke, posadivši dijelove u zemljinu koru. Mjesto pokopa postaje bujno cvijećem.

Uloge[uredi | uredi izvor]

  • Brian Salzberg – Bog Koji Se Ubija[3]
  • Donna Dempsey – Majka Zemlja
  • Stephen Charles Barry – Zemljin Sin-Meso na Kosti

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Rođen nema nijedan dijalog, već koristi grube i nepomirljive slike čovječje boli i patnje u pričanju svoje priče. Osim toga ima malo muzike, a umjesto nje su filmu pridruženi zvukovi zrikavaca uz povremenu upotrebu drugih zvučnih efekata poput groktanja i udaranja. Film je snimljen na crno-bijelom dijapozitivu, a zatim je svaka filmska slika refotografirana radi jačeg kontrasta prikaza. Izgled je opisan u traileru kao "Rorschachov test za oko". Mehrige je izjavio da je za svaku minutu originalnog filma bilo potrebno 10 sati refotografiranja radi željenog izgleda.

Teme[uredi | uredi izvor]

Iako filmu nije jednostavno pristupiti — nedostaju mu dijalozi i pronicljivi kulturni simboli — on sadrži referencije na razne religijske i poganske mitove. Kršćanski elementi prisutni su u oplodnji Majke Zemlje od Boga koja nalikuje oplodnji Marije od Duha Svetog. Slična priča djelimično je prisutna u egipatskoj mitologiji u kojoj se Izida oplođuje penisom ubijenog boga Ozirisa, a zatim porađa Horusa.

Kritička recepcija[uredi | uredi izvor]

Recepcija filma bila je prilično pozitivna. Film drži postotak od 67% u poretku odobravanja na Rotten Tomatoesu.[4] Phil Hall u Wiredu je rekao: "Malo filmova ima snagu potresnuti publiku bijesom, imaginacijom i umjetničkim nasiljem Rođena."[5] Susan Sontag nazvala ga je "jednim od 10 najvažnijih filmova modernih vremena."[6] Film čini da se "Eraserhead doima kao Ernest spašava Božić" – časopis Time.

Rođen je trenutno zabranjen u Singapuru.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Begotten (1990) - Release dates
  2. ^ Engleska riječ begotten koristi se u Bibliji u prevođenju grčke riječi μονογενὴς (dosl. engl. only begotten) koja se u Bibliji na bosanskom jeziku najčešće prevodi kao jedinorođen ili, u slučaju imenice, kao jedinorođenac (grč. ο μονογενὴς). Stoga je naslov filma Rođen bliži izvornom značenju od alternativnog prijevoda Začet koji se ponekad pojavljuje.
  3. ^ "Cast and Crew information – Allmovie". 
  4. ^ "Rotten Tomatoes – Begotten". 
  5. ^ "Begotten Not Forgotten". Phil Hall. 
  6. ^ "Allmovie – Begotten". 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]