Rokenrol

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Rock'n'roll)

Rokenrol (izvorno rock and roll, rock & roll, rock 'n' roll ili rock 'n roll) jest vrsta popularne muzike.[1] Tipični rok-sastav se sastoji od pjevača, gitare, bas-gitare, i bubnjeva. Razni sastavi su također koristili niz drugih instrumenata, poput saksofona. Rokenrol se prvi put pojavljuje u srednjim Sjedinjenim Američkim Državama. Nastao je od crnačke muzike i američke narodne muzike bijelaca. Rock muzika je imala ogroman društveni i kulturni utjecaj na svijet. Sam pojam može da označava nekoliko različitih stvari. Ponekad se upotrebljava kao naziv za niz raznih stilova zapadne popularne muzike, poput teškog metala, pop-muzike, i hip-hopa, a ponekad se upotrebljava kao naziv za poseban izvorni pokret 1950-ih. Najčesče, pojam označava taj izvorni pokret i razne stilove koje su nastali direktno od njega (bez hip hopa, pop-muzike itd.).

Preteča i izvori[uredi | uredi izvor]

Rokenrol se prvi put pojavljuje kao zaseban stil u Americi tokom ranih 1950-ih, iako se njegovi dijelovi mogu čuti u snimkama RnB-a iz 1920-ih. Rani rokenrol uskladio je dijelove bluza, boogie woogieja, džeza i RnB-a, te je također imao elemente apalačijanske narodne muzike, crkvene muzike i countryja. Ako se ide još dublje u historiju, neki smatraju da je rokenrol utemeljen na muzici njujorškog susjedstva Five Points susjedstva sredinom 19. stoljeća. Stanovnici Five Pointsa prvi su kombinirali afričku i evropsku muziku (naročito irski jig).

Izraz "rocking" prvo su upotrijebili crkveni pjevači na američkom jugu i značilo je osjetiti vjersko ushićenje. U 1940-ima, međutim, izraz je imao dvostruki značaj "plesati", podrazumijevajući seks. Jedan primjer ovoga je pjesma Roya Browna, "Good Rocking Tonight" ("Dobro rokanje noćas"). Ovakve pjesme bile su popularne samo na radiostanicama posvećene RnB-u, pa su bijelci vrlo rijetko čuli tu muziku na velikim radiostanicama. Godine 1951, klivlandski DJ Alan Free počeo je svirati tu vrstu muzike za bijelce. Freed je prvi izumio izraz "rock and roll" da opiše ovaj duhoviti stil RnB-muzike.

Ne zna se sa sigurnošću koja je prva ploča rokenrola. Neki kandidati su Jackie Brenston & His Delta Catsova "Rocket 88" (1951), "Maybellene" i "Johnny B. Goode" Chucka Berryja, te Bo Diddleyjev "Bo Diddley" ili Bill Haley & His Cometsov "Rock Around the Clock". Neki historičari smatraju da su prve ploče u 1940-im snimili muzičari poput Fats Dominoa, koji su svirali stil RnB-muzike koji se malo razlikovao od rokenrola. Neki primjeri su "Is You Is or Is You Ain't My Baby?" Louisa Jordana, "The Oakie Bookie" (1947) Jacka Guthrieja, te "Rock Me to Sleep" (1950) Bennyja Cartera i Paula Vandervoorta.

Istaknute rok-grupe[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "rock | music". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 7. 9. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]