Rohingya

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rohingya je naziv za etničku grupu koja živi u Sjevernoj Državi Rakhine u zapadnom dijelu Mjanmara. Rohingye su uglavnom koncentrisane u tri sjeverna grada Država Rakhine (prije pozante kao Arakan): Maungdawu, Buthidaungu i Rathedaungu.

Porijeklo Rohingya je predmet kontroverzi. Rohingyje vjeruju da su potomci authotnog stanovništva koje se preobratilo na islam prije nekoliko vijekova. Međutim, mijanmarska vlada to nikada nije htjela prihvatiti, nije ih priznala kao posebnu etničku grupu, i za njih koristi izraz "bengalski muslimani".

Rohingyje su bili progonjeni, a veliki broj ih je izbjegao u Bangladeš.

Rohingya jezik pripada istočnoj podgrupi indijskih jezika, a njegovi govornici se mogu sporazumijevati s osobama koje govore čitagonški jezik u Bangladešu. Rohingyje koriste arapsko pismo, iako u posljednje vrijeme postoje pokušaji da se uvede latinica.

Rohingyje su prilično pobožni, pa je kod njih uobičajeno da muškarci nose brade, a da žene nose hidžab.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]