Safeta Kovo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu 1961, godine. Doktorsku disertaciju pod naslovom: "Aplikacija Marksovog shvatanja slobodnog vremena na suvremeno jugoslovensko društvo" odbranila je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1977. godine.[1]

Radu Odsjeka za sociologiju na Fakultetu političkih nauka, priklučila se zvanju saradnice nekoliko godina nakon njegovog osnivanja.

Gradska biblioteka Visoko u augustu 2015. godine, na poklon je dobila knjige iz ostavštine privatne biblioteke dr. Safete Kovo iz Sarajeva, čija je želja bila da ova zbirka postane dio upravo ovog fonda[2]. Safeta Kovo je preminula 18. decembra 2012. godine.

Već dio svoje karijere, predavala je Sociologiju porodice. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu predavala je izborni predmet Sociologija sporova na postdiplomskom studiju Bosna i Hercegovina u savremenom svetu (na Odsjeku sociologija). S obzirom da je riječ o dvogodišnjem postdiplomskom programu koji se izvodio 2002/2003. i 2003./04.godine, može se zaključiti da je ovo bila i prva (ili jedna od prvih) inicijativa da se izvodi nastava iz oblasti rodnih studija na Univerzitetu u Sarajevu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ždralović, Amila (2019). "Doprinos naučnica institucionalnom razvoju sociologije u Bosni i Hercegovini". Naučna/Znanstvena konferencija Bosanskohercegovačke naučnice/znanstvenice i njihov istraživački rad (2018 ; Mostar).
  2. ^ Gradski web-portal Visoko (2015). "GRADSKA BIBLIOTEKA VISOKO DOBILA NA POKLON VRIJEDNU ZBIRKU KNJIGA".[mrtav link]