Sarajevski atentat (1975)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Christopher Plummer je igrao ulogu Franje Ferdinanda

Sarajevski atentat jeste čehoslovačko-jugoslavensko-njemački koprodukcijski film iz 1975. režisera Veljka Bulajića, u kojem glume Christopher Plummer i Florinda Bolkan. Film govori o atentatu na nadvojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie u Sarajevu 1914. godine, i neposrednim posljedicama koje su dovele do izbijanja Prvog svjetskog rata.

Kada je prijestolonasljednika cara Franza Josipa Austro-Ugarske, nadvojvodu Franza Ferdinanda, 28. juna 1914. ubio srpski nacionalist Gavrilo Princip, njegova smrt pokrenula je niz događaja koji su rezultirali Prvim svjetskim ratom. Film je hronika događaja oko smrti, i posljedica toga. Atentat je dao Nijemcima i Austrijancima razlog da se uplaše kako će Rusko carstvo aktivno podstaći nemire na Balkanu, jer je Srbija kost sukoba u cijelom regionu.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Prikazivanje[uredi | uredi izvor]

Film je pušten u kina 31. oktobra 1977. u Jugoslaviji i Čehoslovačkoj. Premijere na engleskom jeziku bile su u januaru 1977. u Velikoj Britaniji i SAD-u. American International Pictures objavio je film 1977. godine sa engleskim presnimavanjem. Kasnije devedesetih film je objavljen na VHS-u .

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Film je osvojio jednu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu 1976. godine u kategoriji Posebna spominjanja.[1] Film je i na 48. dodjeli nagrada Akademije izabran kao jugoslovenski film za najbolji film na stranom jeziku, ali nije prihvaćen kao nominirani.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "24 Edition 1976 Awards". San Sebastian Film Festival. Arhivirano s originala, 3. 3. 2016. Pristupljeno 18. 3. 2012.
  2. ^ Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]