Muhamed Mehmedbašić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Muhamed Mehmedbašić je bio pripadnik revolucionarne organizacije Mlada Bosna, koja je 28. juna 1914. godine izvršila atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda u Sarajevu. Poslije atentata je pobjegao u Crnu Goru i kasnije u činu potporučnika učestvovao u povlačenju srpske vojske preko Albanije. Zajedno sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom vođom grupe Crna Ruka osuđen je 1917. godine u Solunskom procesu na 15 godina zatvora za učešće u navodnoj zavjeri za ubistvo srpskog prijestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića. Amnestiran je 1919. godine i vraća se u Sarajevo.

Muhamed Mehmedbašić je uhapšen i mučen od strane ustaških vlasti. Nakon puštanja iz zatvora preminuo je od posljedica torture 29. maja 1943. u Sarajevu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Vladimir Dedijer, "Sarajevo 1914"