Mustafa Golubić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mustafa Golubić
Rođenje 1894
Bileća, Austro-Ugarska
Smrt 11 april 1941
Beograd, Srbija

Mustafa Golubić (1894 - 11. april 1941), komunistički general NKVD i koordinator operativnih akcija Kominterne.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen u siromašnoj porodici u Bileći, Bosna i Hercegovina, tada u sastavu Austro-Ugarske

U ranom djetinjstvu prelazi da živi u Srbiju gde ga je zatekao Prvi balkanski rat. Kao vojnik odlazi na ratište i izlazi sa činom narednika srpske vojske. Prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević ga je darivao ordenom „Obilića“ za hrabrost.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Golubić učestvuje u svim borbama, te zajedno sa srpskom vojskom prelazi Albaniju i učestvuje u probijanju Solunskog fronta. U Solunu se sprijateljio sa generalom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom i odbio je da svjedoči protiv njega na Solunskom procesu. Poslije rata dolazi u Beograd, jer je još ranije izbačen iz vojne službe kao simpatizer Apisa.

Razočaran poslije Prvog svjetskog rata, odlazi na studije u Švicarsku, gdje se povezao sa kominternovskom organizacijom i počeo je da radi za nju. Odlazi na školovanje za oficira NKVD i izlazi sa činom general-majora. Tu dobija i rusko državljanstvo.

Po tvdrdnjama Stevana Dedijera, Mustafa Golubić je bio jako aktivan, ako ne i glavni agent NKVD-a u SAD-u tokom tridesetih godina. Postoje indicije da je bio jedan od organizatora ubistva Lava Trockog.

Za vrijeme rada Kominterne, kao čovjek NKVD služio je za objedinjavanje komunističke organizacije koje su potpadale pod Kominternu.

U Moskvi je upoznao budućeg jugoslovenskog vođu Tita i imao je zadatak da vodi računa o njemu. Po raspuštanju Jugoslavenske KP, Mustafa Golubić je učestvovao u koordinaciji jugoslavenskih komunista koji su se borili u Španskom građanskom ratu kao interbrigadisti. Po izbijanju Drugog svjetskog rata, nalazi se u Moskvi. Kao specijalni povjerenik Kominterne dolazi u Beograd aprila 1941, za vrijeme trajanje aprilskog rata, da izvrši konsolidovanje u redovima KPJ, a zatim da se uputi za Grčku i da utvrdi odgovornost zamjenika generalnog sekretara tamošnje komunističke partije.

Golubić je stigao u Beograd odmah nakon njemačkog zauzimanja, kada se njihova uprava tek uspostavljala. Međutim, neko je u Beogradu 10. aprila 1941. obavjestio novooformljeni Gestapo i Specijalnu policiju da se u jednom ilegalnom stanu nalazi veliki boljševički agent i general NKVD Golubić. Gestapo je odmah provalio u stan gdje se smjestio Mustafa Golubić i uhapsio ga. Tom prilikom je ubijena kćerka vlasnika stana pod sumnjom da je špijun NKVD. Uhapšeni Golubić je sproveden do Gestapoa, gdje je bio mučen i pod batinama ništa nije priznao.

11. aprila 1941, Nijemci su ga slomljenih ruku i nogu vezali za stolicu, streljali u dvorištu zgrade Gestapoa, raskomadali i zakopali pod velom noći na nekoliko lokacija u Pionirskom parku.

Vojnici Crvene Armije su odmah po oslobodjenju Beograda1944., po Staljinovoj direktivi pronašli njegove ostatke, otkopali, a zatim poslali u Moskvu gdje je i sahranjen sa najvišim vojnim počastima.