Lausanne

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Lausanne (frankoprovansalski: Losena) je grad u Švicarskoj u kantonu Vaud, na obalama Ženevskog jezera (francuski: Lac Léman). Lausanne je glavni grad kantona Vaud i distrikta Lausanne. U gradu se nalazi sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora.

Historija[uredi | uredi izvor]

Katedrala dominira gradom

Područje današnjeg grada Lausanne je bilo naseljeno u 4. tisućljeću p. n. e. Na mjestu tog naselja, Rimljani su sagradili vicus, imenom Lousonna, 15. godine, p. n. e., koji se nalazio na mjestu današnje četvrti Vidy. Ovo naselje se održalo, sve do pada Rimskog carstva, kada su se stanovnici, zbog čestih napada germana, preselili na obližnji brežuljak, danas centar grada.

Lausanne je jedna od etapa ceste Via Francigena, kojom su hodočasnici išli u Rim. Kasnije su gradom vladali savojski vojvode i biskup od Lausanne. Grad je potpao pod Bern u razdoblju od 1536. do 1798, kada su iz grada odnijeta mnoga kulturna bogatstva. U vrijeme Napoleonskih ratova mijenja svoj status. 1803. godine, postaje glavno mjesto novoosnovanog kantona Vaud ulaskom u Švicarsku Federaciju. Od 1950-ih, do 1970-ih u grad se doseljuje veliki broj italijanskih imigranata. Iako je grad bio tradicionalno poprilično miran, u 1960-ima i 1970-ima se dogodio niz demonstracija mladeži protiv policije i visokih cijena ulaznica za kino.

Na referendumu 1992. godine građani grada su odbili ugostiti Zimske olimpijske igre, što je bilo vrlo čudno za grad u kojem se nalazi Međunarodni olimpijski odbor.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Pogled na Ouchy, južno od Lausanne

Najvažnije geografsko obilježje grada je Ženevsko jezero. Lausanne je izgrađen na južnim nizinama švicarskog platoa, sa razlikama u visini od 500 m između južnog obalnog područja i sjevera grada.

U središtu grada se prije nalazila rijeka Flon, koja je nadkrivena u 19. vijeku. Rijeka se danas nalazi ispod ulice Centrale. Nizinski dio bivše rijeke, također doprinosi razlikama u visini. Grad ima nadimak "evropski San Francisco", zbog velikih uspona gradskih ulica.

Lausanne se nalazi između vinskih regija Lavaux (istočno) i la Côte (zapadno). Područje uticajne zone grada ima oko 250.000 stanovnika.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Palais de Rumine, trg Riponne

U gradu se nalazi nekoliko svjetski slavnih obrazovnih ustanova, osobito na području turizma.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Bogati muzički život grada održavaju Orchestre de Chambre de Lausanne i Ensemble Vocal. Svake godine se održava Festival grada početkom jula. Također se održavaju i filmski festivali, Bachov festival ("Le Festival et Concours Bach de Lausanne") i Noć muzeja ("La Nuit de Musées").

Lausanne je dom baleta Béjart.

Muzeji[uredi | uredi izvor]

Olimpijski muzej

Sport[uredi | uredi izvor]

Sport je vrlo popularan u Lausannei, sa vodenim sportovima koji su mogući na obližnjem jezeru i planinskim na obližnjim planinama. Također je dosta popularan i biciklizam. Godišnje atletsko takmičenje Athletissima, obuhvata trčanje kroz grad, biciklizam, maraton i druge sportske discipline.

Prijevoz[uredi | uredi izvor]

Model novog metroa u Lausannei

Javni prijevoz[uredi | uredi izvor]

Javni prijevoz u gradu se odvija autobusima i metroom (kojim upravlja TL Arhivirano 19. 2. 2011. na Wayback Machine), nacionalnim i regionalnim vlakovima (CFF, LEB Arhivirano 24. 2. 2011. na Wayback Machine) i brodovima (CGN ). Većina javnog prijevoza se odvija trolejbusevima.

Lausanne će biti prvi gradu Švicarskoj koji će imati metro sa gumama, a prva linija će biti otvorena 2008. godine.

Ceste[uredi | uredi izvor]

Lausanne je spojena sa autocestom A1 na istočnoj strani (veza sa Ženevom i Zürichom) i sa autocestom A9 na sjevernoj i istočnoj strani (veza sa Italijom).

Poznati stanovnici[uredi | uredi izvor]

U Lausannei su se rodili:

Slavni stanovnici:

Galerija fotografija[uredi | uredi izvor]

Fotografije Lausanne, snimljene 2001. godine:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]