Savez reformskih snaga Jugoslavije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Savez reformskih snaga Jugoslavije (SRSJ) je politička stranka koju je jula 1990. godine osnovao Ante Marković, posljednji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ. Neoliberalne orijentacije, stranka se programski zalagala za sveobuhvatne reforme jugoslavenskog društva i države, stavljajući u prvi plan ekonomska pitanja SFRJ i njenu tranziciju iz socijalističkog u društvo moderne tržne ekonomije.

Nastala u periodu raspada Jugoslavije, stranka je vrlo brzo nakon osnivanja postala meta napada nacionalista u svim jugoslavenskim republikama. Iako je okupljala veliki broj uglednih građana, kulturnih i privrednih radnika, na prvim demokratskim izborima održanim u periodu 1990-1991, stranka nije ostvarila značajnije rezultate niti u jednoj od jugoslavenskih republika, a mnogi su se njeni čelnici, poput Dragana Kalinića u BiH, s početkom rata u BiH, svrstali na stranu nacionalističkih ideologija.


Vote stub.svg Nedovršeni članak Savez reformskih snaga Jugoslavije koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.