Zele Lipovača

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sead Lipovača)
Sead Lipovača
Rođenje (1955-08-31) 31. august 1955 (68 godina)
ZanimanjeRok gitarist, kompozitor

Sead Lipovača "Zele" jeste bosanskohercegovački i jugoslavenski rok gitarist i kompozitor. Najpoznatiji je kao gitarist i vođa hard rok i heavy metal grupe "Divlje jagode".

Biografija i karijera[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Bihaću 31. augusta 1955. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu je nastavio visoko obrazovanje studiravši vanjsku trgovinu, a pored studija bavio se i muzikom. Svirao je u grupama Biseri, Selekcija i Zenit, a u aprilu 1977. godine s pjevačem Antom Jankovićem i basistom Nihadom Jusufhodžićem (koji su također bili u grupi Zenit) osniva grupu Divlje jagode.

Grupa Divlje jagode muzički je aktivna i danas, ali u novoj postavi: Sead Lipovača "Zele" (gitara), Toni Janković (vokal), Thomas Balaž (bubnjevi) i Zlatan Ćehić "Ćeha" (bas-gitara, vokal).

Lipovača je do sada prodao više od 4 miliona nosača zvuka, a iza sebe ima deset albuma sa Divljim jagodama i jedan samostalni album. U Zagreb se vratio 2000, a prije toga živio je u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Jedan od najpoznatijih hitova ove grupe je Motori, a poznate su i balade poput Krivo je more, Jedina moja, Sarajevo ti i ja. Isto tako obradili su poznatu sevdalinku Moj dilbere.

Divlje Jagode su postigli određenu popularnost u Velikoj Britaniji, Finskoj, Italiji, Americi i Australiji i u zemljama bivše Jugoslavije. Sead Lipovača je jedan od najznačajnijih rok gitarista sarajevske škole pop roka kao i na području bivše Jugoslavije.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]