Zele Lipovača

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sead Lipovača)
Idi na: navigaciju, pretragu
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Sead Lipovača
Example alt text
Rođenje

31. august 1955.

Bihać, FNRJ

Sead Lipovača "Zele" je rođen u Bihaću 31. augusta 1955. godine, frontmen heavy rock grupe "Divlje jagode" i jedan od najboljih solo gitarista na području bivše Jugoslavije.

U Zagrebu je studirao vanjsku trgovinu. Svirao je u grupama Biseri, Selekcija i Zenit, a u aprilu 1977. godine s pjevačem Antom Jankovićem i basistom Nihadom Jusufhodžićem, koji su također bili u grupi Zenit, osniva grupu Divlje jagode.

Grupa Divlje jagode, je aktivna i danas, ali u novoj postavi: Zele Lipovača (gitara), Toni Janković (vokal), Thomas Balaž (bubnjevi) i Zlatan Čehić-Ćeha (bas,vokal).

Lipovača je dosada prodao više od 4 miliona nosača zvuka, a iza sebe ima deset albuma sa Divljim jagodama i jedan samostalni album. U Zagreb se vratio 2000, a prije toga je živio u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Jedan od najpoznatijih hitova ove grupe je Motori, a poznate su i balade poput Krivo je more, Jedina moja, Sarajevo ti i ja. Isto tako obradili su poznatu sevdalinku Moj dilbere.

Divlje Jagode su postigli određenu popularnost u Velikoj Britaniji, Finskoj, Italiji, Americi i Australiji i u zemljama bivše Jugoslavije.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]