Senad Glavović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Senad Glavović-Ćena je izdanak čuvene mostarske škole nogometa u generaciji iz koje su u prvoligaške nogometaše stasali Semir Tuce, Draženko Prskalo, Zdenko Jedvaj, Senad Droce, Predrag Peđa Grozdanić, dok je sam Glavović proglašen nasljednikom ikone mostarskog fudbala, velikog "Princa sa Neretve" - Duška Bajevića. Zajedno sa Drocom i Grozdanićem nastupa za bosanskohercegovačku i jugoslovensku juniorsku reprezentaciju.

Senad Glavović je za prvi tim Veleža debitovao već u svojoj 17-oj godini u sezoni 1981/82, da bi Veležov dres nosio sve do sezone 1986/87, kada na poziv negdašnjeg Veležovog fudbalera Ive "Jukle" Prskala odlazi u Australiju, gdje igra za klub Marconi Fairfield iz Sydneya.

Nakon australske epizode Glavović se ponovno vraća u svoj rodni Mostar i svoj Velež, da bi za kratko vrijeme ponovno otišao u inostranstvo. Ovoga puta životni put ga je odveo u Kanadu u klub Croatia. Nakon kanadske epizode slijedi novi povratak u Mostar i mostarsku Lokomotivu iz koje početkom rata Glavović odlazi u Hrvatsku, u Zmaj iz Makarske.

Nakon igranja u makarskom Zmaju put ga vodi u Njemačku u kojoj igra za regionalnog ligaša SpVgg Plattling u blizini Münchena Umro nakon kratke i teške bolesti u SAD.